today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ο ξεχωριστός κύριος Τομαζέφσκι

Το Μουντιάλ της Ρωσίας αποτελεί την 8η διοργάνωση που παρευρίσκεται ο ξεχωριστός και ταυτόχρονα άκρως δημοφιλής οπαδός της Γαλλίας, Κλεμάν Τομαζέφσκι.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι Ρώσοι προσφέρουν μέρι τώρα την καλύτερη φιλοξενία από αυτές που έζησε στις προηγούμενες «περιπέτειές» του με τους «τρικολόρ», αλλά δεν αποκλείεται να είναι και η τελευταία του!

Στη Μόσχα ενόψει του τελευταίου αγώνα της Γαλλίας στην φάση των ομίλων με την Δανία (26/06), ο συνταξιούχος που εμφανίζεται με την γαλλική φανέλα που φέρει το όνομα με το οποίο έχει γίνει διάσημος στην χώρα του «Clement d’Antibes», παρακολούθησε τον 253ο αγώνα των «Les Bleus» στο Εκατέρινμπουργκ την περασμένη Πέμπτη κόντρα στο Περού (1-0).

Η μνήμη του γυρίζει πίσω στο 1982, όταν πήρε την θέση ενός φίλου του σε ταξίδι στην Ισπανία για να παρακολουθήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Στο Μπιλμπάο, Γαλλία-Αγγλία και χάσαμε 1-3. Και νομίζω ότι εκεί ήταν το μέρος που “κόλλησα το μικρόβιο”» δήλωσε στο Reuters ο πιο «πιστός» οπαδός της Γαλλίας.

Αυτό που αγαπούσε ήταν η ατμόσφαιρα, η καλή διάθεση ανάμεσα στους Γάλλους και στους Άγγλους οπαδούς, κάτι που σύμφωνα με τα λόγια του του έπαιοξε σημαντικό ρόλο να συνεχίσει τα ταξίδια του από τότε, παράλληλα με την περιέργεια για τις χώρες που επισκέφθηκε.

Ο «Clement d’Antibes», ο οποίος ζει κοντά στη Νίκαια στην Κυανή Ακτή – είναι αρκετά δημοφιλής με εμφανίσεις στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Έχει τη δική του ιστοσελίδα και έχει γίνει η μασκότ του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ντιντιέ Ντεσάμπ και των διεθνών.

Ο συνταξιούχος νοσοκόμος-ορθοπεδικός και παππούς, κάνει λεπτομερή σχέδια για τα Παγκόσμια Κύπελλα αρκετά χρόνια πριν από κάθε τουρνουά. Ο σωστός προγραμματισμός του επέτρεψε να περιορίσει τα έξοδα διαμονής του σε 360 ευρώ για 34 ημέρες στη Ρωσία. Έκλεισε με άλλους 15 ανθρώπους και πληρώνει μόλις τέσσερα ευρώ κάθε νύχτα για ένα ξενώνα νεότητας στη Μόσχα.

Μέχρι τώρα, η αγαπημένη του χώρα ήταν η Νότια Κορέα, όπως είπε ο ίδιος, εγκωμιάζοντας τη φιλοξενία της. Αλλά οι Ρώσοι, κατά τη γνώμη του, έχουν ξεπεράσει τους Κορεάτες με την επιθυμία τους να βοηθήσουν έναν 70χρονο που μιλάει απλά μια λέξη οποιασδήποτε γλώσσας εκτός της γαλλικής.

«Νομίζω ότι η Νότια Κορέα θα πέσει στη δεύτερη και η Ρωσία θα πάει στην πρώτη» υποστήριξε και συνέχισε: «Είναι απίστευτο, ρωτώ κάτι και οι άνθρωποι μου απαντούν αμέσως. Η καλοσύνη τους είναι απίστευτη.»

Οι οπαδοί των κοινωνικών μέσων μπορούν να τον εντοπίσουν στη Ρωσία. Ωστόσο, αναγκάστηκε να ταξιδέψει εκεί χωρίς το εξίσου διάσημο κατοικίδιο του, τον Μπαλτάζαρ, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία δεν θα τον δέχονταν με ένα κόκερ σπάνιελ – το σύμβολο της γαλλικής αθλητικής υπερηφάνειας.

Ενώ το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στο Κατάρ, ο ίδιος θα προτιμούσε να περάσει περισσότερο χρόνο με τα τρία εγγόνια του: «Αυτό είναι το όγδοο και τελευταίο μου Μουντιάλ» είπε και κατέληξε: «Ελπίζω λοιπόν να έχει και χαρούμενο τέλος, στη συνέχεια επιστροφή στη Γαλλία.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ