today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Δεκάλεπτα ραντεβού για εξασφάλιση χρηματοδότησης μιας ΜΚΟ

Ραντεβού δέκα λεπτών γνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ χρηματοδοτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έκλεισαν οι υπεύθυνοι του HIGGS, «μιας νεοσύστατης ΜΚΟ, η οποία δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις άλλες ΜΚΟ να οργανωθούν καλύτερα, να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις» όπως δηλώνει η Κατερίνα Ματιάτου διοργανώτρια της εκδήλωσης που έγινε στο νεοκλασικό κτίριο του HIGGS στο Μεταξουργείο.

Όπως εξηγεί «πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο για να φέρουμε σε επαφή χρηματοδότες με ΜΚΟ, με σκοπό να συστηθούν, να γνωρίσουν ο ένας το έργο και τη στρατηγική του άλλου και, ιδανικά, να προχωρήσουν σε περαιτέρω συνεργασία. Με αυτόν τον τρόπο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι ΜΚΟ και οι χρηματοδότες είχαν πρόσβαση σε κάτι που σε όρους καθημερινότητας θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα».

Η κ. Ματιάτου αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι το δεκάλεπτο είναι ικανοποιητικός χρόνος μέσα στον οποίο χρειάζεται να παρουσιαστούν με σαφήνεια οι προτεραιότητες, η στρατηγική και το έργο, ώστε στο τέλος της συνάντησης οι δυο πλευρές να ανταλλάξουν στοιχεία επικοινωνίας και να έλθουν σε περαιτέρω επαφή, για να συνεργαστούν.

«Είναι η δεύτερη φορά που οργανώνουμε μια παρόμοια δράση, η οποία είχε εξαιρετική ανταπόκριση. Έτσι αυτή τη φορά, καταφέραμε να έχουμε μαζί μας συνολικά 32 εκπροσώπους από 27 εγνωσμένες εταιρείες και τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι συναντήθηκαν με 84 ΜΚΟ συνολικά, τριπλασιάζοντας ουσιαστικά τον αριθμό των συμμετοχών σε σχέση με την προηγούμενη εκδήλωση» συμπληρώνει η Κατερίνα Ματιάτου μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως επισημαίνει η ..σωστή «συνταγή» για προσέλκυση χρηματοδοτών είναι «το όραμα και η ανάγκη που θέλουμε να καλύψουμε, τα στοιχεία που έχουμε για να αποδείξουμε ότι αυτή η ανάγκη είναι σημαντική, άρα και το έργο του οργανισμού μας είναι σημαντικό, στη συνέχεια, η ορθολογική παρουσίαση του σχεδιασμού μας, των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων, οι δείκτες και τα νούμερα που χρησιμοποιούμε. Πολύ σημαντικό, να είμαστε διαβασμένοι σχετικά με το χρηματοδότη μας. Χρειάζεται να έχουμε χαρτογραφήσει εκ των προτέρων ποιον θα προσεγγίσουμε και γιατί, ποιος ταιριάζει στρατηγικά με το έργο μας, διαφορετικά όσο καλή και να είναι η πρόταση, ενδέχεται να μην έχει αποτέλεσμα. Τέλος, να είμαστε σαφείς, ακριβείς και σύντομοι και να ξέρουμε πολύ καλά το περιβάλλον μας, δηλαδή τον τομέα δραστηριοποίησής μας. Χρειάζεται μια καλή ισορροπία όλων αυτών για να πούμε ότι μια πρόταση έχει πιθανότητες χρηματοδότησης. Στο HIGGS έχουμε δημιουργήσει συγκεκριμένα προγράμματα που μπορούν να μάθουν στην πράξη αυτά τα μυστικά στις ΜΚΟ και είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους».

Στο δεκάλεπτο ραντεβού από το χώρο των Κοινωφελών Ιδρυμάτων συμμετείχαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το The Hellenic Initiative,το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Vodafone, το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Κώστα Π. Λαιμού, το Ascend Collaborative,το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη. Από το χώρο των Εταιρειών, παραβρέθηκαν Εκπρόσωποι από την ABBVIEPharmaceuticals, τη CITI, την GenesisPharma, τη MicrosoftHellas, τη METRO, την Nestle, τον ΟΤΕ, την Protect&Gamble, τηWIND, τον ΑΒ Βασιλόπουλο, την Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΗΡΩΝ και τον Σκλαβενίτη.

Τι είναι το HIGGS

Το HIGGS αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις. Δημιουργήθηκε το 2015, με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια λειτουργίας, έχουν περάσει από τα προγράμματά του 85 ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ωφελούν πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας. Έχουν δε καταφέρει να δημιουργήσουν πάνω από 40 νέες θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ σε χρηματοδοτήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ