today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Le Figaro: “Κακοπληρωτής το ελληνικό κράτος”

Εκτενές ρεπορτάζ της Αλεξίας Κεφαλά φιλοξενεί η γαλική leFigaro που αναφέρεται στην πρακτική των μεγάλων καθυστερήσεων με τις οποίες το ελληνικό κράτος αποπληρώνει τις οφειλές του προκαλώντας σοβαρότατη ασφυξία στην οικονομία της χώρας και στερώντας τη ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

Στα τέλη Απριλίου οι οφειλές του δημοσίου έφθανα τα 3,358 δισεκατομμύρια ευρώ . γι’ αυτό το λόγο και ο ΕΜΣ χορήγησε 500 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τους παρόχους του. Αλλά το ποσό αυτό δεν ήταν επαρκές και οι οφειλές εξακολουθούν να συσσωρεύονται. Το δημοσίευμα μάλιστα επισημαίνει ότι αυτή η κακή πρακτική διευρύνεται και στον ιδιωτικό τομέα, που συσσωρεύει κι αυτός καθυστερημένα χρέη ή συχνά επιστρέφει στη απαρχαιωμένη πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και ο ρόλος των τραπεζών , οι οποίες πιεσμένες από τη διαρκή επιτήρηση της ΕΚΤ δεν χορηγούν δάνεια, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω και από το κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2015 και παρά τη χαλάρωση που έχει επέλθει σταδιακά, σίγουρα δεν είναι κάτι που βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Είναι ίσως αυτό που εξηγεί την ανησυχία του  Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαίρεται το τέλος του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι.

Το δημοσίευμα τέλος επισημαίνει, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την έξοδο της χώρα από το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι, έχει αποφασίσει «να ανοίξει το δρόμο για την αποπληρωμή των χρεών του κράτους και σχεδιάζει να το κάνει σταδιακά, διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα από τα κλειδιά για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ