today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

FT: Η οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας θα συνεχιστεί

Η Αθήνα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια της ευρωζώνης έως το 2060, ενώ η οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας θα συνεχιστεί, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε άρθρο της για τη συμφωνία του Eurogroup.

«Εν μέσω του πολιτικού δράματος και των εορτασμών, αξίζει να επαναληφθεί η ψυχρή σκληρή πραγματικότητα των οικονομικών ωδινών της Ελλάδας. Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Η Ελλάδα έλαβε δάνεια ύψους 274 δισ. ευρώ, πραγματοποίησε πάνω από 450 πολιτικές μεταρρυθμίσεις και βίωσε τέσσερις κυβερνήσεις από το 2010. Η Αθήνα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια της ευρωζώνης έως το 2060. Η οικονομία υπέστη μια ύφεση που ξεπέρασε κατά πολύ ό, τι είχε σημειωθεί στη σύγχρονη εποχή» τονίζεται στο άρθρο των FT.

Όπως τονίζεται, «η οικονομική κηδεμονία και δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας δεν θα σταματήσουν μετά το καλοκαίρι. Οι ελληνικές κυβερνήσεις για τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να ‘’τρέχουν’’ πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού άνω του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, οι Βρυξέλλες είναι ευτυχείς και άλλο σχέδιο διάσωσης δεν προβλέπεται».

«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ξεπέρασαν τους εαυτούς τους για να γιορτάσουν τη “σημαντική” συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. “Είναι η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος”, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ».

Όπως εξηγούν οι FT, «η ιστορία επαναλήφθηκε: η Γερμανία ήταν το εμπόδιο. Οι υπουργοί Οικονομικών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις συζητήσεις και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο ελληνικό ζήτημα μετά τις 11 μ.μ., καθώς το Βερολίνο επέμενε στον επαναπροσδιορισμό της «γενναιοδωρίας» στην ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με το άρθρο, η ριψοκίνδυνη διπλωματία του Βερολίνου αντικατοπτρίζει εν μέρει πως η εγχώρια πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ περιορίζει κάθε πιθανότητα γερμανικής γενναιοδωρίας. «Οι σκληροπυρηνικοί Βαυαροί σύμμαχοι της καγκελαρίου (CSU) επαναστατούν στη μεταναστευτική της πολιτική και τής επιτίθενται για τη χρησιμοποίηση χρημάτων των Γερμανών φορολογούμενων πολιτών για την παροχή υποστήριξης – είτε αυτή αφορά τους πρόσφυγες, είτε τον Μακρόν ή τους Έλληνες» τονίζεται.

SourceΣΚΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ