today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η Δημοκρατία απόψε γύρισε πολλά χρόνια πίσω

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Βουλής δυστυχώς θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο αθλιότητας.  Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας προκείμενου να χτυπήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, προέβησαν σε μια ενέργεια πρωτοφανή για τα Δημοκρατικά μας ήθη.

Ζήτησαν από διπλωματικούς υπαλλήλους να «αποχαρακτηρίσουν» απόρρητα έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες από εθνικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως «επιχειρήματα» κατά των πολιτικών τους αντιπάλων. Τα έγγραφα αυτά αφορούσαν απόρρητες συνομιλίες και αλληλογραφία των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά.

Σημασία δεν έχει η αξία των εγγράφων. Άλλωστε τόσο η απάντηση της κας Μπακογιάννη, όσο και του Αντώνη Σαμαρά στις επιλεκτικές αυτές  αναφορές  ήταν αποστομωτικές. Τόσο η κα Μπακογιάννη, όσο και ο κ. Σαμαράς απάντησαν επί της ουσίας, αναδεικνύοντας την Ιστορική αλήθεια, με ντοκουμέντα και αποδείξεις.

Σημασία έχουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας και προσομοιάζουν σε μεθόδους που χρησιμοποιούσαν καθεστώτα άλλων εποχών. Είναι η δεύτερη φορά που αναδεικνύει διαβαθμισμένα έγγραφα ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να «πλήξει» τον προκάτοχό του. Είχε προηγηθεί η στο μέσο της θητείας του η χρήση διαβαθμισμένου διπλωματικού εγγράφου που αποτύπωνε τη συνομιλία ενός διπλωμάτη, πάλι με το γραφείο του πρ. Πρωθυπουργού, για τη λίστα Μπόγιαρνς. Άλλο που ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε καλά τί έγραφε στα Αγγλικά το έγγραφο, δικαιώνοντας τελικά αντί να εκθέσει τον αντίπαλό του.

Όμως η πρακτική αυτή είναι πρωτοφανής στα δημόσια ήθη!

H χρήση διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων, αποτελεί κακούργημα. Όποιος δημοσιοποιεί αντίστοιχα έγγραφα δύναται να διωχθεί ακόμα και για κατασκοπεία, κινδυνεύοντας με βαριές ποινές κάθειρξης.  Ακόμα και δημόσιοι λειτουργοί που χειρίστηκαν δημόσιες υποθέσεις υψηλής διαβάθμισης, απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες, στοιχεία ή έγγραφα από τις υποθέσεις αυτές, βάσει πρόβλεψης του ποινικού κώδικα.

Η Πολιτεία έχει προβλέψει δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον και τους δημόσιους λειτουργούς. Σκεφτείτε για παράδειγμα τους διπλωμάτες μας που συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις, πως θα αντιμετωπίζουν πλέον τους συνομιλητές τους και πώς θα τρέμουν στα τηλεγραφήματα που στέλνουν μήπως οι επικοινωνίες τους διαρρεύσουν και παρουσιαστούν επιλεκτικά από τους Τσίπρες και τους Κοτζιάδες του παρόντος και του μέλλοντος.

Γι αυτό και αν σήμερα υπήρχε κράτος Δικαίου, θα έπρεπε ήδη να εξετάζεται αν έγινε νόμιμα η παρουσίαση και διανομή στον Τύπο των απόρρητων αυτών εγγράφων.

Μην έχετε αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να διασωθεί, θα κάνει τα πάντα! Έκανε ήδη βουτιά στις απόρρητες συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού και της πρώην Υπουργού των Εξωτερικών, ξεσκόνισε τα οικονομικά της οικογένειας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και έστησε μια σκευωρία εναντίον όλων όσων δεν συμπαθεί.

Η πολιτική ζωή του τόπου έχει δηλητηριαστεί επικίνδυνα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να εμπιστεύεται πλέον κρατική υπηρεσία.  Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός που να εμπιστεύεται θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές.

Αυτή η αίσθηση της ανασφάλειας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία. Ειδικά όταν επιβεβαιώνεται στον απόλυτο βαθμό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Γι αυτό και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι Θεσμοί να διαφυλάξουν τους ίδιους τους θεσμούς. Γιατί διαφορετικά, μαζί με την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την εξουσία, μπορεί να μας  αποχαιρετά και η ίδια η Δημοκρατία!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ