today-is-a-good-day
20 C
Athens

Σκοπιανό: Τι πήραμε; 

*Του Σπύρου Καπράλου

Η αγωνία του κ. Τσίπρα να περάσει άρον άρον μία κακή ομολογουμένως συμφωνία για ένα κορυφαίο εθνικό θέμα προκαλεί εύλογα ερωτήματα.  Δεν είναι μόνο η δυσμενής κατάσταση στην πραγματική οικονομία, οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, το σφυροκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ στα χαμηλά εισοδήματα, η ανασφάλεια που επικρατεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών, οι κ.κ. Τσίπρας Καμμένος έρχονται να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στην κουρασμένη από την οκταετή επιτήρηση ελληνική κοινωνία, προχωρώντας σε ένα ανεξήγητο deal, μη ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα που σε καμιά περίπτωση δεν βάζει τις βάσεις για μία υγιή γειτονία και για τη διασφάλιση κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.  Μπορεί ο κ. Τσίπρας να επιχειρεί να δημιουργήσει την επίπλαστη εικόνα της επιτυχίας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπει ξεκάθαρα πίσω από τις κουρτίνες ότι:

–  Δεν διασφαλίσαμε ως χώρα την απάλειψη του αλυτρωτισμού, όταν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας;

-Δεν κλειδώσαμε το erga omnes,

-Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν η ελληνική κυβέρνηση διακηρύσσει πως ο όρος Βόρεια Μακεδονία δεν σχετίζεται με την αρχαία ελληνική Μακεδονία,

-Προεξοφλούμε την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε έναντι μιας υποσχετικής από τη δική τους πλευράς!

Και εδώ έρχεται και ο τελευταίος ανυποψίαστος πολίτης και ρωτά: Τι πήραμε;

Ο κ. Τσίπρας χωρίς να διαθέτει την απόλυτη στήριξη του κυβερνητικού σχηματισμού και με τη γνωστή μυστικοπάθεια στις διαπραγματεύσεις προχωρά ακάθεκτος για να δεσμεύσει μία χώρα, ένα έθνος σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου!

Για όλα αυτά τα ευτράπελα που συμβαίνουν προσπαθεί να μας πείσει ότι φταίνε κάποιοι άλλοι….  Όμως, δεν του φταίνε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε κανείς άλλος.  Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι σε δύσκολη θέση. Δεν τον ενδιέφερε ποτέ να δημιουργήσει μια εθνική συμμαχία για την εξεύρεση μιας θετικής λύσης.

Δεν νοιάζεται για τις ευαισθησίες των Ελλήνων!  Χτυπά άφοβα τις πιο ευαίσθητες χορδές της εθνικής συνείδησης.

Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα  θα επιθυμούσαν μία επίλυση του Σκοπιανού.  Λύση βέβαια υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους. Λύση που θα σέβεται την ιστορική αλήθεια και θα διασφαλίζει την καλή γειτονία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή!

Άραγε τι πήραμε;

Η αναζήτηση της απάντησης  στο παραπάνω ερώτημα καταλήγει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι η διαπραγμάτευση των Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου απέτυχε!

Η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε εξ αρχής ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προειδοποίησε έγκαιρα για την τροπή που θα έπαιρναν  οι διαπραγματεύσεις. Τσίπρας και Κοτζιάς πορεύτηκαν χωρίς τη δημιουργία εθνικού μετώπου, χωρίς σωστή διαπραγματευτική τακτική, με μυστική διπλωματία και με μόνο στόχο την εκτόξευση λάσπης στους πολιτικούς αντιπάλους.

Χειρίστηκαν ένα τόσο σοβαρό θέμα με μικροκομματική προσέγγιση!

Κατέληξαν δε… σε μια απαράδεκτη εθνική υποχώρηση!

 

O Σπύρος Καπράλος είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ