today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Νίκη των “σκληρών” της Ευρώπης βλέπουν οι αναλυτές

Η άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το πλοίο Aquarius στο οποίο επιβαίνουν περισσότεροι από 600 πρόσφυγες δεν προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στην Ευρώπη, γεγονός που καταδεικνύει πόσο έχει επικρατήσει ο λόγος των πιο «σκληρών» σε θέματα μετανάστευσης.
Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της «ανευθυνότητας» της Ρώμης δεν βρήκαν ανταπόκριση στην ΕΕ, όπου «η προστασία των εσωτερικών συνόρων» μοιάζει πλέον να είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλες οι χώρες έπειτα από χρόνια διαφωνιών.
Αντίθετα, την απόφαση της Ιταλίας στήριξαν η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίστηκε να ζητήσει να επικρατήσει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες που παραδέρνουν στη θάλασσα.
Ωστόσο η άρνηση να ελλιμενιστεί το Aquarius είναι μια «ριζοσπαστική» απόφαση, παρατηρεί ο Ιβ Πασκουάου ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νάντης. Υπενθυμίζει ότι το 2013 αντιμέτωπη με την ίδια έλλειψη αλληλεγγύης από τους γείτονές της, η Ρώμη ανέλαβε «την αντίθετη» πρωτοβουλία ξεκινώντας την ανθρωπιστική επιχείρηση Mare Nostrum.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ