today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Μεξικό: Στο ρυθμό ενός ρωσικού Μουντιάλ

Σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα της, η Ρωσίδα Ανίγια Σβετσόβα επευφημούσε συνέχεια καθώς παρακολουθούσε από την τηλεόραση την Εθνική Ρωσίας στον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018 στη Μόσχα χθες Πέμπτη.

Αν και η Ανίγια και ο μεξικανός φίλος της Λουίθ Μερίνο ζουν στην Πόλη του Μεξικού, μακριά από τα πλήθη που είδαν από κοντά το σκόρ 5-0 υπέρ της Εθνικής Ρωσίας με αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία, είχαν γύρω τους δεκάδες ενθουσιώδεις οπαδούς μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ρώσοι. Το ζευγάρι αποφάσισε να παρακολουθήσει τον πρώτο αγώνα στο «Kolobok», ένα ρωσικό εστιατόριο στην παραδοσιακή συνοικία Santa Maria la Ribera της πρωτεύουσας του Μεξικού όπου η λαχανόσουπα, τα πιροσκί, τα πιλμένι και άλλες ρωσικές σπεσιαλιτέ είναι τα βασικά πιάτα του.
Η Ανίγια, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια ζει στο Μεξικό και εργάζεται σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, δηλώνει ενθουσιασμένη που βλέπει την εθνική ομάδα της χώρας της να κερδίζει, την ώρα που εκείνη απολαμβάνει τα νοστιμότατα εδέσματα της πατρίδας της. Ο Λουίθ εργάζεται σε αεροπορική εταιρία και λέει ότι ήθελε να ζήσει το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης σε ρωσικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό επέλεξε ένα από τα ελάχιστα ρωσικά εστιατόρια που υπάρχουν στην  πρωτεύουσα του Μεξικού. Το μικρό εστιατόριο προετοιμάσθηκε για την εκδήλωση καλύπτοντας την είσοδο με τις σημαίες των 32 εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο κορυφαίο παγκόσμιο τουρνουά ποδοσφαίρου.
Ο Ζοζέ Λουίς Χερνάντεθ, συνταξιούχος υπάλληλος τηλεφωνικής εταιρείας, μπήκε στο πνεύμα των αγώνων φορώντας ένα «σάπκα» το  παραδοσιακό ρωσικό γούνινο καπέλο που καλύπτει τα αυτιά, το οποίο αγόρασε σε μία διεθνή έκθεση που φιλοξενεί μία φορά το χρόνο η Πόλη του Μεξικού.
Ο πυρετός του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποδείχθηκε ιδιαίτερα καρποφόρος για το ρωσικό αυτό εστιατόριο που ίδρυσε το 2002 η οικογένεια Λεονόφ, όταν μετανάστευσε στο Μεξικό. Σήμερα το ζεστό εστιατόριο αποτελεί σημείο συνάντησης της ρωσικής κοινότητας του Μεξικού. Υπάρχει δε τόση πελατεία στο εστιατόριο που οι ιδιοκτήτες του σκέφθηκαν να προσφέρουν εκπτωτικά μενού κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Όμως οι φίλαθλοι δεν συρρέουν μόνο στο ρωσικό εστιατόριο για να παρακολουθήσουν με τους φίλους τους το διεθνές αυτό γεγονός. Αυτές τις μέρες όλα σχεδόν τα καφέ και τα εστιατόρια της Πόλης του Μεξικού σφύζουν από φιλάθλους που καταφθάνουν με φίλους και την οικογένειά τους για να χαρούν τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου και τα λαμπρά αστέρια του.
Ο Εθνικός οργανισμός εστιατορίων του Μεξικού, Canirac, αναμένει ότι οι ημερήσιες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα φτάσουν περίπου τα 600 εκατομμύρια πέσος (28,7 εκατ. δολάρια) σε εθνικό επίπεδο, 10% πάνω από τον μέσο όρο.
Εκτός από το ποδόσφαιρο, το Παγκόσμιο Κύπελλο προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσουν οι άνθρωποι διαφορετικούς τρόπους ζωής.
Ο Αντριάν Χερνάντεθ, ο οποίος επισκέφθηκε το ρωσικό εστιατόριο με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, βρίσκει καταπληκτικό το γεγονός ότι η διοργάνωση πραγματοποιείται σε μία χώρα τόσο διαφορετική από τη δική του και ότι μπορεί να μάθει πολλά για όλα όσα μεταδίδουν από τη Ρωσία.
Η Ανίγια τέλος δηλώνει βέβαιη, ότι όσοι πήγαν στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξετρελαθούν με τη χώρα της… Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, λέει, είναι να γνωρίσουν οι άνθρωποι μία πλευρά της πατρίδας μου και να απολαύσουν τη στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ