today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

 «Πέφτει η Νύχτα στο Παλέρμο», το υπέροχο βιβλίο της Λώρης Κέζα

Από τον πανικό και μια φάρσα του «10 μέρες στην Τρελογιαγιά», στην αρχηγία και ένα .. όνειρο, τώρα που «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο»! Η παιγνιώδης παιδαριογερόντισσα Λώρη Κέζα και πάλι μας εκπλήσσει! Με ένα βιβλίο «ακατάλληλο δι’ ενηλίκους» που ξεχνούν να παραμείνουν παιδιά! Βιβλίο θερόεν, θεριστικό της λαχτάρας για δράση, στην Ου Χώρα που ένας άγγελος μπορεί να χρίζεται θεριό!

Εν αρχή ήν .. τα περιεχόμενα. Οι 14 τίτλοι – περιεχόμενα του βιβλίου στέκουν από μόνοι τους αγέρωχοι, ως αποφθέγματα! Πράγματι, «όλα αρχίζουν μια κανονική μέρα», ενώ «το ράσο δεν κάνει τον παπά» και «κάποιες φορές η μισή αλήθεια είναι πιο χρήσιμη». Συμπέρασμα πρωταρχικό, ο μικρο – μέγαλος αναγνώστης είναι ήδη κερδισμένος διαβάζοντας τα περιεχόμενα και μόνο!

Αν, ωστόσο, αποφασίσει να προχωρήσει στις σελίδες τούτου του Κέζειου εργοχείρου, θα προσχωρήσει σε έναν φαντασιώδη κόσμο απλών αλλά ευήμερων λέξεων και πληθωρικών εικόνων, που με άνεση παράγουν οι καθάριες λέξεις της Λώρης. Είναι τόσο σπουδαίο ταλέντο να ζωγραφίζεις με λέξεις εικόνες! Τέτοιες, που η δεσμευτικότητα μιας φωτογραφίας θα καθιστούσε φτωχότερο το κείμενο! Και όλα αυτά, σε φόντο – πάντα – Τηνιακό! Κάπου ανάμεσα στην θαλάσσια αγκαλιά της Κολυμπήθρας και την φιλόξενα αστική Χώρα. Με ένα βλέμμα υποψίας στραμμένο στο απέναντι είδωλο του εσόπτρου: τη Σικελία!

«Βιτόριο Μπελόμο», ο πρωταγωνιστής: Ακόμη και η επιλογή του ονόματός του σκιαγραφεί το αρχηγιλίκι του! Βιτόριο, όπως Νικητής.. Μπελόμο, ο όμορφος άνδρας! Και δεινός σκιέρ, και ηλιοκαμμένος, και ευγενής, και πρόθυμος, και γενναιόδωρος με τα κορίτσια – κυρίως! Αλλά… η μοίρα του επιφυλάσσει ρόλο .. μαφιόζου! Ο Βιτόριο συμπυκνώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνιστούν το “wanna be” ικανό αγόρι, που ζει, όμως, μια ονειρώδη, σχεδόν ανέμελη ζωή, με πολλή θάλασσα, παιχνίδι και παγωτό. Τούτη τη ζωή, άραγε, είναι πρόθυμος να τη θυσιάσει στο βωμό της μαφιόζικης Αρχηγίας; Μια δοκιμή, θα τον πείσει!

Η πλοκή του Κέζειου εργοχείρου αναρριχάται γύρω από τολμηρά στοιχεία ενός καινοφανούς «Νονού»[1] με πινελιές από το χαρακτήρα του “Υoung Pope[2] και τη δράση του «Aρχηγού από Kούνια»[3].. Σε αυτό το βιβλίο όλα μπορούν να συμβούν! Όπως ακριβώς συμβαίνει στο άνευ λογικών ορίων μυαλουδάκι ενός Παιδιού! Και ο όρος «Παιδί» για τη Λώρη, για εμένα, εύχομαι και για το αναγνωστικό της κοινό, δεν είναι πεπερασμένης χρονικής ισχύος, αλλά ες αεί αξεπέραστη, άφθορη κατάσταση, αυθωρεί αντιληπτή!

Σας αρέσει μια θερόεσσα μαύρη κωμωδία; Αγαπάτε το suspense εκτυλισσόμενο με ευκρίνεια σε 125 υπέροχες σελίδες; Είστε της λαιμαργίας ή της πειθαρχίας; Προτιμάτε το «εγώ» ή το υποτάσσετε στο «εμείς»; Αυτό το καλοκαίρι διαβάστε Λώρη Κέζα! Ανεβαίνει η αδρεναλίνη κάθε που «Πέφτει η Νύχτα στο Παλέρμο»! Άλλωστε γιατί ζούμε; Για εκείνες τις ελάχιστες στιγμές που, ακόμη και διαβάζοντας, οι χτύποι της καρδιάς μας χάνουν για λίγο το ρυθμό τους!

Last but not least! Συγχαρητήρια στον εκδοτικό οίκο «ποταμός»! Για την επιλογή του απαράμιλλης στιλπνότητος χαρτιού και την ταξιδιάρικα – σχεδόν χαλαρωτικά – ευανάγνωστη γραμματοσειρά ενός φουλαριστού σε δράση βιβλίου! Σύντομα οι γιοί μου θα το αναγάγουν σε Ευαγγέλιο! Λώρη, καλή αντάμωση!

Βασιλική Τζότζολα

[1] The Godfather, 1972 (movie)

[2] The Young Pope, 2016 (TV series)

[3] The Babby Boss, 2017 (movie)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ