today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τα τραγούδια των ΑΒΒΑ μας κάνουν ευτυχισμένους

“Dancing Queen”, “The Day Before You Came”, “Take Α Chance On Me”, “The Winner Takes it all”, “Mamma Mia”, ‘SOS”, “Lay all your Love on me”, “Gimme! Gimme! Gimme!”, “The Name Of The Game” …

Μπορεί να έχουν περάσει 36 χρόνια από την τελευταία κοινή εμφάνιση των ABBA, όμως τα τραγούδια τους ακούγονται περισσότερο από ποτέ, εμπνέουν, συγκινούν.

Στη μαγεία των δεκαετιών που καθόρισε η μουσική τους και στο νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους, που “γράφεται” με πρωτοποριακές σύγχρονες τεχνολογίες, εικονική πραγματικότητα και διαδραστικότητα περιηγούνται οι επισκέπτες του “ABBA The Museum” της Στοκχόλμης με νέα μόνιμη έκθεση που εγκαινιάστηκε τον Μάιο.

Οι Αγκνιέθα Φάλτσκογκ, Ανι-Φριντ ή Φρίντα Λίνγκσταντ, Μπένι Αντερσον και Μπγιορν Ούλβεους κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη δημιουργικότητα τους ζωντανή όλα αυτά χρόνια και είναι ακόμα εδώ και η επέκταση του Μουσείου με τη νέα διαδραστική έκθεση δείχνει ότι η ιστορία τους συνεχίζεται.

Ο Ματίας Τένγκμπλαντ(Mattias Tengblad), Διαχειριστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου “ABBA The Museum” μιλά για το συγκρότημα – φαινόμενο το οποίο διαμόρφωσε το τοπίο της ποπ μουσικής τη δεκαετία του 1970, για τη νέα έκθεση αφιερωμένη στα παγκόσμια επιτεύγματα των μελών του και την επικείμενη παγκόσμια περιοδεία τους, ως AΒΒatars, avatars (ψηφιακές πιστές αναπαραστάσεις τους, όπως ήταν στο απόγειο της καριέρας τους το 1979).

Ποια στοιχεία θεωρείτε ότι έκαναν τους ABBA παγκόσμιο φαινόμενο;

Η μουσική των ABBA είναι ξεχωριστή και μοναδική στο είδος της. Είναι η μουσική που ποτέ δεν πεθαίνει, αντίθετα πολλαπλασιάζεται με την πάροδο των χρόνων μέσω νέων καλλιτεχνών, μουσικών και νέων γενιών παγκόσμια. Καμία άλλη μουσική στον κόσμο δεν κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους από τα τραγούδια των ΑΒΒΑ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Universal Music.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσετε το Μουσείο των ABBA;

Οι ABBA είναι ένα μουσικό φαινόμενο και ένα σπουδαίο κομμάτι της σουηδικής μουσικής ιστορίας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η μουσική τους εξακολουθεί να είναι προσιτή και συνδέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ήταν πολύ φυσικό να δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση εδώ, στη Στοκχόλμη μετά την επιτυχημένη περιοδεύουσα έκθεση. Η πλειοψηφία των ιδεών πίσω από την αφήγηση, τις διαδραστικές εμπειρίες και το περιεχόμενο έχουν αναπτυχθεί από την καλλιτεχνική διευθύντριά μας και επιμελήτρια, Ίνγκμαρι Χόλινγκ (Ingmarie Halling). Η Ίνγκμαρι Χόλινγκ, μακιγιέρ του συγκροτήματος, βοηθός κοστουμιών και συνοδός στις περιοδείες τους ήταν μάρτυρας της ABBAmania τα πρώτα χρόνια της φήμης τους.

Τι περιλαμβάνει η νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου;

Με τη νέα μας μόνιμη διαδραστική έκθεση καλύπτουμε ολόκληρη την ιστορία των ABBA και ό,τι έχει συμβεί μετά το διάλειμμα που έκαναν το 1982 μέχρι σήμερα.

Προβάλλονται τα μιούζικαλ, τα σόλο άλμπουμ των μελών του συγκροτήματος, οι ταινίες, τα video clip και οι live εμφανίσεις και συνεντεύξεις τους μέσω της χρήσης ψηφιακών και αναλογικών τεχνικών.

Και η ιστορία θα συνεχιστεί με την ταινία “MAMMA MIA! Here We Go Again” αυτό το καλοκαίρι, με την παρουσίαση των ψηφιακών ABBAtars και με δύο ολοκαίνουρια τραγούδια. Ο,τιδήποτε συμβαίνει γύρω από τους ABBA στο τέλος θα καταλήγει στο “ABBA The Museum” στο POP House στη Στοκχόλμη.

Πώς μπορούν οι επισκέπτες να γίνουν μέρος του success story ως το πέμπτο μέλος του συγκροτήματος;

Το Μουσείο είναι πλούσιο σε διαδραστικές και διασκεδαστικές εμπειρίες. Μπορείς να χορέψεις ως το πέμπτο μέλος του συγκροτήματος, να τραγουδήσεις μαζί τους τα τραγούδια, να μιξάρεις μουσική και ακόμη να διευθύνεις την εικονική ορχήστρα. Η διασκέδαση είναι εγγυημένη!

Πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται το Μουσείο; Πόσοι επισκέπτες ταξιδεύουν στη Σουηδία από άλλες χώρες για να βιώσουν αυτή την εμπειρία;

Έχουμε περισσότερους από 250.000 επισκέπτες κάθε χρόνο απ’ όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι είναι διεθνείς τουρίστες και ελπίζουμε η νέα μας έκθεση να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τα επόμενα χρόνια. Η επίσκεψη στο “ABBA The Museum” θα πρέπει να γίνει “υποχρεωτική” δραστηριότητα για όλους τους τουρίστες που έρχονται στη Στοκχόλμη.

Έχετε επικοινωνία με τα μέλη του συγκροτήματος; Στηρίζουν τις πρωτοβουλίες σας;

Ναι έχουμε συνεχή διάλογο με όλα τα μέλη και τον μάνατζέρ τους, G?rel Hanser. Και τα τέσσερα μέλη στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Ένας επισκέπτης του Μουσείου έγραψε ένα άρθρο για την εμπειρία του και περιέγραψε ότι “έχασε την έννοια του χρόνου και πέρασε 30 λεπτά στη δεκαετία του 1990 μόνος”. Είναι ένας από τους στόχους σας;

Ναι, αυτό είναι υπέροχο να το ακούς. Η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μία διασκεδαστική, διαδραστική και επίσης αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες μας. Λατρεύουμε όταν δηλώνουν ότι ήταν τόσο απίθανη η παραμονή τους στο Μουσείο μας.

Η νέα έκθεση στο ABBA The Museum που προσθέτει ένα ακόμη παζλ στην ιστορία του τετραμελούς σουηδικού συγκροτήματος ξεκινά με την προβολή ταινίας παραγωγής του Jonas Αkerlund, με υλικό από τα προσωπικά project των μελών του συγκροτήματος από το 1982 μέχρι σήμερα. Στην αίθουσα με την οθόνη Chess οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν να διευθύνουν τη Συμφωνική Ορχήστρα του Γκέτεμποργκ σε μια διαδραστική εμπειρία των Chess ή One Night in Bangkok από το θεατρικό μιούζικαλ Chess, στην αίθουσα-σκηνικό της ταινίας “Mamma Mia!” μπορούν ουσιαστικά να βοηθήσουν τη Ντόνα να χρωματίσει πόρτες και παραθυρόφυλλα και στην αίθουσα BAO μπορούν να χορέψουν με τη Benny Anderssons Orkester σε τρισδιάστατη προβολή. Μπορούν επίσης να φορέσουν “εικονικά” κοστούμια, να γίνουν το πέμπτο μέλος του συγκροτήματος, να χορέψουν και να δημιουργήσουν το δικό τους μουσικό βίντεο.

Στο ABBA The Museum, στο νησί Τζουγκάρντεν της Στοκχόλμης παρουσιάζονται τα αυθεντικά κοστούμια των ABBA, χρυσοί δίσκοι, αναμνηστικά και περιοδικές εκθέσεις.

Οι ABBA μια τετραμελής μπάντα αποτελούμενη από δύο παντρεμένα ζευγάρια (Μπιορν – Αγκνιέθα και Φρίντα – Μπένι) είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ μουσικής και ανέβηκαν στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1975-1982. Κυκλοφόρησαν 8 στούντιο άλμπουμ, 1 live, 7 συλλογές επιτυχιών, 73 σινγκλ και 3 box-set και πούλησαν 400 εκατομμύρια δίσκους.

Στις 27 Απριλίου του 2018 ανακοινώθηκε ότι ηχογράφησαν δύο νέα τραγούδια, το πρώτο από τα οποία, “I Still Have Faith in You” θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2018.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ