today-is-a-good-day
21.5 C
Athens

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν: η έλξη των αντιθέτων

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς δύο πιο διαφορετικούς ανθρώπους από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, όμως αν κοιτάξει προσεκτικά, τα κοινά σημεία που θα εντοπίσει είναι πολλά.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που θα γιορτάσει τα 72α γενέθλιά του δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου, έγινε ο πιο μεγάλος σε ηλικία άνδρας που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ.

Γύρω στα 30, καθώς η ακριβής ηλικία του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι γνωστή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι ένας από τους νεότερους στον κόσμο, αν και έχει ήδη έξι χρόνια εμπειρία.

Ήταν αυτουργός της επιτάχυνσης του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, στο σημείο που πλέον είναι σε θέση, όπως διατείνεται, να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Μια εξέλιξη που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν απειλές και τους ηγέτες τους προσβολές.

Όμως η ένταση αμβλύνθηκε εντυπωσιακά μέχρι του σημείου που ο Κιμ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν.

«Πιστεύω ότι θα συνεννοηθούν καλά», προέβλεψε ο Τζον Ντελούρι καθηγητής του πανεπιστημίου Yonsei της Σεούλ. «Αντίθετα με τα όσα πιστεύει ο κόσμος, πιστεύω ότι θα ακούσει ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο Κιμ, που δεν είχε πραγματοποιήσει μέχρι φέτος επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, φαίνεται να είναι σε θέση να ακούσει: Συνομίλησε για ώρα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια παραλία της Νταλιάν στη βορειοανατολική Κίνα. Αντιμετώπισε με σεβασμό τον Μουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Παρά την εικόνα που προβάλει, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ερωτήσεις και άκουσε με προσοχή στη διάρκεια των επισκέψεών του στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, παρατηρεί ο Ντελούρι.

«Θα μπουν στο δωμάτιο και θα θέσουν σωστές ερωτήσεις, ανοικτές ερωτήσεις. Ο Τραμπ δεν θα εισέλθει λέγοντας: “ Δώσε μου τις βόμβες σου”. Όπως το έχει πει, πρόκειται για μια σχέση: “ χτίζουμε μια σχέση”», εξηγεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ