today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μια “φανταστική” και “ιστορική” συνάντηση

“Ήταν πραγματικά μια φανταστική συνάντηση” που “πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς” και επέτρεψε να σημειωθεί “πολλή πρόοδος”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προτού υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

“Θα έχουμε μια υπέροχη σχέση”, πρόσθεσε χαμογελώντας.

Ο Κιμ χαιρέτισε από την πλευρά του την “ιστορική συνάντηση” με τον Τραμπ, με την οποία οι δύο ηγέτες “γύρισαν σελίδα στο παρελθόν” και χαρακτήρισε αυτή την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο ένα “καλό προοίμιο για την ειρήνη”.

“Ο δρόμος για να φτάσουμε εκεί” δεν ήταν εύκολος, υπενθύμισε εξάλλου ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο θα αρχίσει “πολύ γρήγορα”, συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος Τραμπ μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος.

“Αρχίζουμε αυτήν την διαδικασία”, είπε, “πολύ γρήγορα”.

Το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην πρώτη τους αυτή συνάντηση ήταν “καθολικό”, πρόσθεσε ο Τραμπ, “ιστορικό”, συμπλήρωσε ο Κιμ, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω σχετικά με αυτό.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χαιρέτισε την ίδια ώρα το νέο αυτό ξεκίνημα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να γυρίσουμε σελίδα στο παρελθόν”, είπε, ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ που επέτρεψε να γίνει. “Ο κόσμος θα είναι μάρτυρας μιας σπουδαίας αλλαγής”, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Τραμπ βεβαίωσε την ίδια ώρα ότι προτίθεται να προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο. “Ασφαλώς”, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για μια πιθανή πρόσκληση του Κιμ στην Ουάσινγκτον.

“Θα συναντιόμαστε συχνά”, πρόσθεσε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι δημιούργησε μια “πολύ ιδιαίτερη σχέση” με τον συνομιλητή του. Η σχέση αυτή των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα θα είναι πολύ διαφορετική, συμπλήρωσε.

Ο Κιμ είναι “πολύ έξυπνος” και ένας “πολύ άξιος, πολύ σκληρός διαπραγματευτής (…)Έμαθα ότι είναι πολύ ταλαντούχος. Επίσης έμαθα ότι αγαπάει τη χώρα του πάρα πολύ”, είπε επίσης αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

“Ο κόσμος θα εντυπωσιαστεί και ο κόσμος θα χαρεί πολύ και εμείς θα επιληφθούμε ενός πολύ επικίνδυνου προβλήματος για τον κόσμο”, κατέληξε ο Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ