today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Η Ιταλία δεν δέχεται πλοίο με 629 μετανάστες και πρόσφυγες

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterran?e, μεταφέρει «απελπισμένους της θάλασσας» που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη και διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, την περασμένη νύχτα. Στους επιβάτες του, συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και 7 γυναίκες που κυοφορούν.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εξηγεί την απόφασή του: «Στη Μεσόγειο υπάρχουν πλοία με σημαία Ολλανδίας, Ισπανίας, Γιβραλτάρ και Μεγάλης Βρετανίας. Και υπάρχουν ΜΚΟ γερμανικές και ισπανικές, υπάρχει η Μάλτα που δεν δέχεται κανέναν, η Γαλλία που απωθεί στα σύνορα, η Ισπανία η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα, ουσιαστικά όλη η Ευρώπη φροντίζει τα συμφέροντά της».

 «Από σήμερα και η Ιταλία αρχίζει να λέει όχι στο εμπόριο ανθρώπων, όχι στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να εγγυηθώ μια ήσυχη ζωή στους νέους αυτούς στην Αφρική, και στα παιδιά μας στην Ιταλία», καταλήγει ο Ματέο Σαλβίνι. Η θέση του, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, κινδυνεύει να προκαλέσει σειρά εντάσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με σειρά χωρών μελών της.

Αντιπαράθεση Ρώμης-Βαλέτας

Η τύχη των 629 προσφύγων που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius, αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, εξακολουθεί να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας, δύο χωρών που αρνούνται να ανοίξουν τα λιμάνια τους σε αυτό το πλοίο που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Mediterranee.
«Δεν έχουμε κουνηθεί από την προηγούμενη νύκτα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται γιατί έχουμε σταματήσει», ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος Ανελίζε Μπόργκες, που βρίσκεται πάνω στο Aquarius.
Σύμφωνα με ένα tweet της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, «το #Aquarius έλαβε εντολή από το Ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής στην τρέχουσα θέση του, δηλαδή 35 ναυτικά μίλια από την #Ιταλία και 27 ναυτικά μίλια από την #Μάλτα».
Στο μεταξύ η κατάσταση στο πλοίο, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων επτά έγκυες γυναίκες, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένει ήρεμη.
Ωστόσο τίποτε δεν προμηνύει ότι η Ιταλία θα τους δεχθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε σήμερα στο Twitter ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «το να σώζουμε ζωές είναι καθήκον, το να μετατρέψουμε την Ιταλία σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων όχι. Η Ιταλία έχει σταματήσει να προσκυνά και να υπακούει, αυτή τη φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ» χρησιμοποιώντας το hashtag #ας_κλείσουμε_τα_λιμάνια.

Αντίδραση από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα την Ιταλία και την Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος απέναντι στους 629 μετανάστες που βρίσκονται επί του πλοίου Aquarius στην Μεσόγειο.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου αυτού, του Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Το πλοίο είναι ναυλωμένο από την μη κυβερνητική οργάνωση SOS M?diterran?e και έχει διασώσει 629 ανθρώπους , ανάμεσά τους 11 εγκύους, 11 παιδιά και 123 ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά πλέει στην Μεσόγειο ανάμεσα στην Ιταλία και την Μάλτα, οι οποίες αρνούνται να τους δεχθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα στο Twitter ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει. «Το να σώζει κανείς ζωές αποτελεί υποχρέωση. Το να μετατρέπεις την Ιταλία σε τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, όχι. Η Ιταλία δεν έχει σταματήσει να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει, αυτήν την φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ», έγραψε στον λογαριασμό του μαζί με το hashtag #chiudiamoiporti (να κλείσουμε τα λιμάνια).

Ο Σαλβίνι αναφερόταν και στον κατάπλου το πρωί ανοικτά της Λιβύης του πλοίου Sea Watch, που είναι ναυλωμένο από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ