today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Τραμπ: Εξαιρετικά παραγωγικές οι συζητήσεις για το εμπόριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε σήμερα από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά αφού έκανε μια προσπάθεια κατευνασμού, κυρίως με το να χαρακτηρίσει «εξαιρετικά παραγωγικές» τις συζητήσεις για το εμπόριο, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής.

Πριν φύγει από τη μικρή πόλη Λα Μαλμπέ του Κεμπέκ (ανατολικά) για να ανέβει στο αεροπλάνο για τη Σιγκαπούρη, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιν Γιονγκ Ουν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν ιδίως από την πολιτική προστατευτισμού την οποία ακολουθεί.

«Είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις για την ανάγκη να έχουμε δίκαιες εμπορικές συναλλαγές», είπε, καλώντας τους εταίρους του της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, παρότι είναι εκείνος που μόλις επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Κατάργηση των τελωνειακών δασμών, κατάργηση των μη δασμολογικών φραγμών, κατάργηση των επιδοτήσεων» αυτή θα είναι η «τελευταία» απόφαση, διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν ξέρω αν αυτό θα προχωρήσει, αλλά το πρότεινα.».

Για το Ιράν, άλλο σημείο ρήξης αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες βρόντηξαν την πόρτα στην ιρανική πυρηνική συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «οι χώρες της G7 παραμένουν αποφασισμένες να ελέγξουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες» της Τεχεράνης.

Μένει να δούμε αν αυτός ο συμφιλιωτικός τόνος εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου που αφιέρωσε μόλις 24 ώρες στους συμμάχους του (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας) θα μεταφραστεί ενδεχομένως σε ένα κοινό ανακοινωθέν για το οποίο οι αντιπροσωπείες εργάζονταν όλο το βράδυ.

Σε ένα εντελώς άλλο θέμα, ο 71χρονος δισεκατομμυριούχος επέμεινε σε μια πρόταση-πρόκληση που έκανε κατά την άφιξή του στον Καναδά την Παρασκευή (χθες): να διευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, την οποία απέβαλε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την ιδέα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική τηλεόραση, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».

Προς το παρόν τη Ρωσία απασχολεί περισσότερο ο συντονισμός με την Κίνα και το Ιράν: οι αρχηγοί κρατών των τριών χωρών συναντώνται με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη μεγάλη κινεζική παραλιακή πόλη Κινγκντάο.

Όποιο κι αν είναι το έγγραφο στο οποίο θα καταλήξει η G7, η σύνοδος κορυφής κατέδειξε για άλλη μια φορά την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να υπαγορεύσει τη δική του ατζέντα, αν όχι να δυναμιτίσει τις συνήθειες και τον ρυθμό μιας πολυμερούς παγκόσμιας τάξης – η οποία εκπροσωπήθηκε στη Μαλμπέ από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε τελευταίος και έφυγε πρώτος από το πολυτελές ξενοδοχείο στη μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συναντήσεις για δύο ημέρες.

Για παράδειγμα, σήμερα έφθασε καθυστερημένος για ένα πρόγευμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, ενώ έλαμψε διά της απουσίας του από μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κλίμα.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ