today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μεγάλη συμμετοχή στο Athens Pride

Ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους τυμπάνων και συνθημάτων η μαζική πορεία του 14ου Athens Pride, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος και κατέληξε στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με κεντρικό σύνθημα “παρούσα”, χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και πολύχρωμα μπαλόνια συμμετείχαν στο φετινό Athens Pride.

«Είναι μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή, μεγάλη η συγκίνηση που για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει “παρούσα” στο Athens Pride. Σε αυτή την γιορτή που καταφάσκει την ισότητα την ελευθερία, την αγάπη, τον έρωτα. Σε αυτή την γιορτή που ταυτόχρονα είναι και κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης, όλων εκείνων, οι οποίοι κι οι οποίες έχουν βιώσει τις διακρίσεις στο σχολείο , στη γειτονιά, στο στρατό , στην καθημερινή τους επαφή με το κράτος για όλους εκείνους κι εκείνες, που καθημερινά αγωνίζονται για έναν κόσμο ελευθερίας κι ισότητας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την διάρκεια ομιλιών πριν την πορεία. Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για να δικαιωθούν οι αγώνες οι δικοί σας αλλά κι οι δικοί μας, να δικαιωθεί αυτό το πανανθρώπινο αίτημα για ελευθερία κι ισότητα. Το σύμφωνο συμβίωσης, το δικαίωμα αναδοχής από LGBTQI ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, η κατάργηση παλαιολιθωμένων νόμων που υπήρχαν στον κώδικα και πάνω απ όλα το νομοσχέδιο που είναι πλέον νόμος του κράτους που επιτρέπει στον καθένα και στην καθεμιά να αυτοπροσδιορίζεται όπως νιώθει, ο νόμος του κράτους για την ταυτότητα φύλου. Νομίζω έχουμε κάνει αρκετά βήματα αλλά μένουν κι άλλα που πρέπει να γίνει. Έχει έρθει η ώρα κι οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την κατοχύρωση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο των LGBTQI ζευγαριών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας, που βρέθηκε σήμερα στην πλατεία Συντάγματος υπογράμμισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Ήρθα σήμερα εδώ για να προσπαθήσω να εκφράσω κάτι το οποίο αισθάνομαι ότι δηλαδή σέβομαι την διαφορετικότητα. Δεν έχει σημασία ποια είναι η πλευρά η μία ή η άλλη, σημασία έχει ότι δεν μπορεί να είμαστε ισοπεδωμένοι, ούτε ομοιόμορφοι , η ομοιομορφία είναι θάνατος, είναι ολοκληρωτισμός, εμένα μου αρέσει η διαφορετικότητα και γι αυτό είμαι εδώ σήμερα».

Το “παρών” έδωσε κι η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας: «Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει σήμερα “παρούσα”. Δηλώνω παρούσα στον αγώνα ενάντια στις διακρίσεις, στον κακοποιητικό λόγο, στην κακοποίηση. Και δηλώνω πολύ υπερήφανη γιατί τα τελευταία χρόνια μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν στην ελληνική Βουλή έδωσαν πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια σε όλους μας».

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Εκπρόσωπος της colour youth σημείωσε: « Φέτος το Athens Pride αγγίζει ένα θέμα το οποίο στην ελληνική πραγματικότητα έχει ελάχιστο χώρο, και το οποίο όταν θίγεται γίνεται με υποτιμητικό τρόπο. Η φετινή θεματική αφορά την θηλυκότητα, συνειρμικά στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας η λέξη που έρχεται στο μυαλό είναι γυναίκα, όχι όμως η οποιαδήποτε γυναίκα αλλά η όμορφη η στοργική γεμάτη με το αίσθημα της προσφοράς, πάντα τέλεια κι ασφαλώς straight γυναίκα. Η γυναίκα που είναι δυναμική αλλά έχει ανάγκη τον άντρα να την προστατεύσει , που έχει αυτοπεποίθηση αλλά έχει ανάγκη να αφήσει τον άντρα να πάρει τις αποφάσεις , που είναι οικονομικά ανεξάρτητη αλλά όχι πιο ανεξάρτητη από τον άνδρα. Η γυναίκα που αντικειμενικά είναι το όμορφο αλλά ασθενές φυλο. Όταν η γυναίκα δεν συμμορφώνεται με τα παραπάνω, υποβιβάζεται, εξευτελίζεται και περιθωριοποιείται. Όμως ακόμα κι όταν ακολουθεί τους κοινωνικά ορισμένους ρόλους πάντα υποτιμάται. Αυτός ο κοινωνικός έλεγχος που ασκείται στα άτομα που εκλαμβάνονται ως γυναίκες διαφαίνεται και στην έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας για το σχολικό κλίμα. Τα πιο συχνά σχόλια που ακούν οι ΛΟΑΤΚΙ μαθητές και μαθήτριες στο σχολείο είναι τα σεξιστικά σχόλια σε ποσοστό που αγγίζει το 75%. Είναι καιρός να δηλώσουμε το καθένα από εμάς “περήφανα παρούσα”». Από την πλευρά της εκπρόσωπος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος τόνισε: «Η ΟΛΚΕ είναι παρούσα και σε αυτό το Athens Pride. Παρούσα σε κάθε θεσμική διεκδίκηση της κοινότητάς μας. Παρούσα κι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε έκφραση μίσους ρατσισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, λεσβιοφοβίας, αμφιφοβίας και σεξισμού. Παρούσα και σε κάθε περήφανη θηλυκότητα και σε κάθε θηλυκότητα που απαρνηθήκαμε».

Οι συμμετέχοντες φέτος είπαν «ναι» στο Athens Pride- Φεστιβάλ υπερηφάνειας κι «όχι» σε διακρίσεις και προκαταλήψεις. Πλακάτ, μπαλόνια, και καλλιτέχνες που ζωγράφιζαν στα χρώματα του ουράνιου τόξου τα πρόσωπα και το σώμα των συμμετεχόντων έδωσαν την δική τους πνοή στη σημερινή ημέρα.

Μετά την λήξη της παρέλασης ακολουθεί συναυλία στην πλατεία Συντάγματος με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τη Μαρίνα Σάττι και την Ευρυδίκη.

Αποδεχόμενη το αίτημα του “Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας”, η Βουλή των Ελλήνων πρόβαλε αποψε, για πρώτη φορά, το λογότυπο του φορέα σε μέρος της προσοψης του κτιρίου της. Με τη συμβολική αυτή κίνηση η Βουλή θέλησε να περάσει στους πολίτες το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μηνύματα από τον πρωθυπουργό, υπουργούς και πολιτικά κόμματα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπουργοί, η Περιφέρεια Αττικής καθώς και πολιτικά κόμματα στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα social media που συνοδεύεται από video, αναφέρεται στην καταπολέμηση κάθε διάκρισης, αναφέροντας ότι η η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει #παρούσα (σ.σ. το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride). Παρούσα στον αγώνα για ίσα δικαιώματα, για τη δημιουργία μια κοινωνίας προόδου, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, μιας κοινωνίας αξιοπρέπειας.

“Η καταπολέμηση κάθε διάκρισης είναι προϋπόθεση ισονομίας και βάση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας προόδου και ευημερίας. #athenspride2018 ”

Από την πλευρά του ο υπουργός ΨΗΠΤΕ , Νίκος Παππάς, με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε: «Σήμερα γιορτάζουμε την Ισότητα. Έμπρακτα. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. #athenspride2018.

Μήνυμα για το Gay Pride απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής μέσω βίντεο στο YouTube.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει:

«Όσοι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια κοινωνική ταυτότητα, τη συνηθισμένη κανονικότητα, θεωρούνται άλλοι, διαφορετικοί. Εγγράφονται στη συνείδηση της κοινωνίας ως αδύνατοι. Και μέσα σε μια σχέση δυνατού προς αδύνατου ορίζεται πολλές φορές ο τρόπος της ζωής τους. Θεωρώ ότι η διαφορετικότητα είναι ίδιον κάθε ανθρώπου. Η μοναδικότητα της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου είναι στοιχεία που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη και δεν της δίνουν φασίζων άρωμα. Μια κοινωνία που θέλει να είναι κοινωνία ανθρώπων και όχι υπανθρώπων μπορεί να απαλλαγεί από αυτού του είδους τους περιορισμούς και να διαμορφώσει μια σχέση όχι απλά ανοχής αλλά αλληλοαποδοχής. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και μέσα σε ένα τέτοιο πλέγμα αμοιβαίας αναγνώρισης, συνεννόησης και συνύπαρξης μπορούμε να κατεδαφίσουμε τα στερεότυπα, τις κοινωνικές κατασκευές που μόνο πόνο και βία γεννούν στη ζωή των ανθρώπων και δημιουργούν όλες αυτές τις καταστάσεις, για τις οποίες όλοι με τον δικό μας τρόπο έχουμε ευθύνη αν δεν συνεργαστούμε για να τις καταρρίψουμε».

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τη διεξαγωγή του Athens Pride, ενός θεσμού που συμβάλλει στην καταπολέμηση των διακρίσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Συγκεκριμένα, στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής έχει αναρτηθεί ένα τεράστιο πανό που μεταφέρει το μήνυμα του φετινού AthensPride, ενώ στα χρώματα του Φεστιβάλ Υπηρηφάνειας θα βαφτούν όλες οι διαβάσεις περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος προκειμένου να υποδεχθούν τη διοργάνωση. Στις 17 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Λεσβοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, το σώμα εθελοντισμού του Athens Pride βρέθηκε στο Πεδίο του Άρεως για να γιορτάσει ανοίγοντας την πελώρια rainbow flag της παρέλασης.

Η Περιφέρεια Αττικής εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Με τη θέσπιση της Χάρτας Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων Πολιτών το έτος 2016, η Περιφέρεια κατοχύρωσε το δικαίωμα της απαγόρευσης τέτοιων διακρίσεων από τις υπηρεσίες της και τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Δεν αρκεί όμως μόνο η μη διάκριση, για έναν δημόσιο οργανισμό που επιδιώκει τη συμπερίληψη και την αποδοχή όλων των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν η Περιφέρεια Αττικής, σταθερά από το έτος 2015, συμμετέχει με τις προαναφερθείσες συμβολικές δράσεις υποστήριξης, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις της Χώρας και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

« Η ομοφοβία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι βασικό στοιχείο για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνύπαρξη. Διεκδικούμε πραγματική ισότητα, ουσιαστική αποδοχή για όλους τους ανθρώπους. Είναι ζήτημα αγάπης, όχι φύλου, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Στην πλατεία Συντάγματος, από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί, για άλλη μια χρονιά, το Athens Pride. Και αυτή τη φορά δηλώνει «παρούσα». Παρούσα στη ζωή, στο δρόμο, στη δουλειά, στη διεκδίκηση. Παρούσα για όσα έχουν γίνει, παρούσα και σε αυτά που έπονται, μέχρι τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία…

Το ίδιο δηλώνει και ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ… «Παρούσα» σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αγώνα για την οριστική άρση των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η συμμετοχή μας στο Athens Pride είναι, ασφαλώς, δεδομένη».

 

Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το φετινό Athens Pride και συμμετέχει δυναμικά στη μεγάλη γιορτή της διαφορετικότητας, με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής ομοφοβίας, σεξισμού και τρανσφοβίας. Στο πλευρό όσων αγωνίζονται υπέρ της αξιοπρέπειας και της ισότητας

 

Οι Νέοι του Ποταμιού συμμετέχουν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Athens Pride, στηρίζοντας έμπρακτα τις θεμελιώδεις αξίες, το δικαίωμα στην ισότητα, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη διαφορετικότητα, στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, στην κοινωνική συμβίωση και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, από όπου κι αν προέρχεται.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ