today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Τραμπ: Πρόσκληση στον Κιμ για Ουάσινγκτον αν πάει καλά η Σύνοδος

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής στη Σιγκαπούρη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, στον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα να προσκαλέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ουάσινγκτον.

«Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου» στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη μεταξύ του ίδιου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η αρχή, το «εύκολο μέρος».

Ο Τραμπ είπε ότι αν χρησιμοποιήσει τη φράση «μέγιστη πίεση» μετά τη συνάντηση, αυτό θα σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν πάει καλά. 

Προειδοποίησε επίσης ταυτόχρονα ότι «είναι πλήρως προετοιμασμένος να αποχωρήσει» αν δεν εξελιχθεί καλά η σύνοδος αυτή.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Κιμ την χαρακτήρισε «πολύ θερμή και φιλική», προσθέτοντας ότι «εκτίμησε» αυτή τη χειρονομία.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη ο Τραμπ σκοπεύει να θέσει και το ζήτημα των απαχθέντων πολιτών για το οποίο του μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τον οποίο, όπως είπε, «θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία».

Ο Σίνζο Άμπε από την πλευρά του επισήμανε ότι η συζήτηση που είχε με τον Τραμπ επικεντρώθηκε στο θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι αντάλλαξαν λεπτομερείς και ειλικρινείς απόψεις. Τόνισε ότι ο ίδιος εύχεται να μπορούσε να μιλήσει απευθείας στη Βόρεια Κορέα για το θέμα των πολιτών που έχουν απαχθεί. Πρόσθεσε όμως ότι ο πρόεδρος Τραμπ «κατανοεί το ζήτημα και θα το εξηγήσει στον Κιμ».

SourceΣΚΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ