today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Η «G6» ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι κανένας ηγέτης δεν είναι αιώνιος, υπαινισσόμενος ότι θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη προετοιμάζονται να συγκρουστούν με επίκεντρο το εμπόριο, στη Σύνοδο του Καναδά.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν το πρόβλημα με τον Τραμπ είναι ότι «δεν τον νοιάζει εάν απομονωθεί», ο Μακρόν απάντησε:

«Λέτε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν νοιάζεται καθόλου. Ίσως, όμως κανείς δεν είναι αιώνιος» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Οι έξι χώρες της G7 χωρίς τις ΗΠΑ σχηματίζουν όλες μαζί μια μεγαλύτερη αγορά σε σύγκριση με την αμερικανική αγορά».

«Δεν θα υπάρξει καμία παγκόσμια ηγεμονία, εφόσον γνωρίζουμε πώς να οργανωθούμε. Και δεν θέλουμε εκεί να υπάρχει μονάχα ένας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Έως τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υιοθετήσει πιο συμβιβαστικούς τόνους στη σχέση του με τον μεγιστάνα, τον οποίο αποκαλεί «φίλο» του. Σήμερα, αν και τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει κανείς ευγενικός, υπογράμμισε την πρόθεσή του να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους ηγέτες.

«Ενδεχομένως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται εάν θα απομονωθεί σήμερα, όμως εμάς δεν μας νοιάζει να είμαστε έξι, εφόσον καταστεί αναγκαίο» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, αντιπροσωπεύουν μια οικονομική αγορά και κυρίως, αντιπροσωπεύουν μια πραγματική δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα» εξήγησε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας συνάντησης με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο της G7 αύριο, με στόχο να συσπειρωθούν απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Θα διεξαχθεί μια συνάντηση με όλους τους Ευρωπαίους (ηγέτες)», την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον νέο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε αύριο στις 10.30 στο Λα Μαλμπέ (Κεμπέκ) όπου θα διεξαχθεί η G7 έως το βράδυ του Σαββάτου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παραστούν επίσης σε αυτή τη συνάντηση, ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ