today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γουατεμάλα: Διακόπηκαν οι έρευνες διάσωσης

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων γύρω από το ηφαίστειο Φουέγκο της Γουατεμάλας διακόπηκαν για άλλη μια φορά σήμερα, για λόγους ασφαλείας, τρεις ημέρες μετά την καταστροφική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 99 ανθρώπους.

Περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι διασώστες εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς για να εντοπίσουν επιζώντες και θύματα στο σεληνιακό τοπίο που δημιούργησαν η λάβα και η ηφαιστειακή τέφρα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Conred, Νταβίντ δε Λεόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματούν προσωρινά οι έρευνες και συνέστησε στους κατοίκους να αποφύγουν την περιοχή που παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

“Οι καιρικές συνθήκες και τα ακόμη πυρακτωμένα υπολείμματα στις πληγείσες περιοχές” θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διασωστών, εξήγησε. “Υπενθυμίζουμε ότι μπορεί να σημειωθούν εκρήξεις στη ζώνη αυτή και η βροχή μπορεί να προκαλέσει κατολισθήσεις λάσπης και τέφρας”, πρόσθεσε. Οι έρευνες μπορεί να ξαναρχίσουν εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες επί του πεδίου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών, από την έκρηξη του ηφαιστείου έχασαν τη ζωή τους 99 άνθρωποι, άλλοι 58 τραυματίστηκαν και 197 αγνοούνται στην κοινότητα Εσκουίντλα και τα περίχωρά της. Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί μόνο 28 από τα θύματα.

Σταδιακά, οργανώνεται η διεθνής βοήθεια προς τη Γουατεμάλα. Χθες, αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο του Τέξας έξι παιδιά που είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ