today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Γενικευμένη λαϊκή διαμαρτυρία τα συλλαλητήρια

“Γενικευμένη λαϊκή διαμαρτυρία για το θέμα της Μακεδονίας” χαρακτήρισε τα χθεσινά συλλαλητήρια αλλά και αυτό που προγραμματίζεται για τις 8 Ιουλίου, στο Σύνταγμα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

“Ήταν μια γενικευμένη διαμαρτυρία, που ακουμπά βαθιά στο συναίσθημα του ελληνικού λαού, όταν θεωρεί ότι επιχειρούνται πολιτικές, οι οποίες θίγουν την πατρίδα” τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ, η οποία καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια “διχαστική πολιτική” και ότι “αδιαφορεί αν διχάζει τον ελληνικό λαό προκειμένου να προωθήσει κάποιες θέσεις που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το σύνολο της κοινωνίας”.

“Προχθές είδα τον υπουργό Εξωτερικών και με στεναχώρησε πολύ η συνέντευξή του. Δεν το περίμενα από τον κ. Κοτζιά να ανασύρει δήθεν έγγραφα -τα οποία κατηγορούσε ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιούνται- και να τα παρουσιάζει σαν να επρόκειτο περί συμφωνιών ενώ ήταν απλώς κάποιες προτάσεις διπλωματικών ελιγμών” είπε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

“Φανταστείτε”, πρόσθεσε, “να έβγαινε σήμερα π.χ. η Νέα Δημοκρατία, σε μια μικροπολιτική, και να ανέσυρε ένα έγγραφο πρότασης της ‘Δημοκρατίας του Ίλιντεν’, που είναι και πραγματικό γεγονός […] Φανταστείτε να γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση με τέτοιες μικροπολιτικές και φθηνές θέσεις και κινήσεις. Η ουσία είναι, μπορεί να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό μια πρόταση επιτέλους για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε;”

Εκτίμησε δε πως αυτό που διαφαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί είναι “ένα όνομα πριν ακόμα υπάρχει εξασφάλιση για την οριστική εξάλειψη αλυτρωτικών θέσεων, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τη χρήση οποιασδήποτε ονομασίας erga omnes” και υπογράμμισε: “Κόπτεται η γειτονική χώρα (για λύση). Εμείς γιατί σπεύδουμε να συμπράξουμε σε μια συμφωνία, η οποία δεν συμφέρει τη χώρα μας;”.

 Ερωτηθείσα δε, αν η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να θέσει θέμα δεδηλωμένης, η κ. Βόζεμπεργκ απάντησε ότι “αυτό θα το αποφασίσει το κόμμα όταν κι εφόσον έρθει κάποια πρόταση”.

Σε ό,τι αφορά την “επόμενη ημέρα” μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η ευρωβουλετής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε πως το μεγάλο διακύβευμα για την Ελλάδα είναι “η δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της” και σημείωσε: “Ακούμε για καθαρή έξοδο, αλλά καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, όχι επειδή προέκυψε το θέμα της Ιταλίας και μας πάει πίσω […] αλλά τόσον καιρό ακούμε από κυβερνητικά χείλη για καθαρή έξοδο ενώ γνωρίζουμε ότι έχουν προνομοθετηθεί πολύ σκληρές επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό”.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Βόζεμπεργκ χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “και απρόβλεπτο και δύσκολο γείτονα” επισημαίνοντας πως “αυτό που βλέπουμε κλιμακωτά είναι μια σταδιακή αυξανόμενη προκλητική στάση και σε επίπεδο ρητορικής, διά στόματος των υπευθύνων, να εξαπολύονται ύβρεις και απειλές προς εμάς” αλλά και “μια ευθεία και συνεχής αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας”.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, “η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον έχει μια σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία σε επίπεδο ψηφισμάτων και εγγράφων που καταδικάζουν αυτή τη στάση” αλλά αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί “θα πρέπει πλέον και η ΕΕ να έχει και μια περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της”.

*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ