today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Χάουαρντ Σουλτς: Από τα Starbucks στην Προεδρία;

Ο Χάουαρντ Σουλτς, ο άντρας που συνέβαλε όσο κανείς στο να γίνουν τα Starbucks η εταιρεία που είναι σήμερα, εγκαταλείπει πλέον τον γίγαντα του καφέ υπαινισσόμενος για πρώτη φορά, ότι μπορεί να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του σε ένα δημόσιο αξίωμα.

Κι αυτό το δημόσιο αξίωμα μεταφράζεται από πολλούς ως η Προεδρία των ΗΠΑ το 2020, καθώς η χρονική στιγμή της αποχώρησης του 64χρονου επιχειρηματία από την ηγεσία της παγκόσμιας αλυσίδας καφέ σηματοδοτεί, ότι μάλλον εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του με την πολιτική. Άλλωστε οι φήμες προϋπήρχαν καθώς και η εμφανής απουσία ενδιαφερόμενων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 λόγω του φαινομένου Τραμπ.

Στο παρελθόν, ο Σουλτς απέφευγε να διευκρινίσει ποια θα ήταν η πορεία που θα επέλεγε μετά την εποχή Starbucks, αλλά πρόσφατα φάνηκε πρόθυμος να ρίξει περισσότερο φως σε συνέντευξή του στους New York Times: “Εδώ και κάποιο καιρό, έχω βαθιά ανησυχία για τη χώρα μας – για την αυξανόμενη εσωτερική διχόνοια και τη θέση μας στον κόσμο”, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο μελλοντικός του ρόλος θα μπορούσε να αφορά σε φιλανθρωπικές προσπάθειες.

Ενώ και στην επιστολή του προς το προσωπικό της εταιρείας κατ’ ουσίαν επιβεβαίωσε αυτές τις φήμες, γράφοντας “θα σκεφτώ μια σειρά επιλογών για τον εαυτό μου, από τη φιλανθρωπία μέχρι το δημόσιο αξίωμα, αλλά απέχω πολύ από το να γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον”.

Ο Σουλτς έχει εκφράσει στο παρελθόν ανοιχτά τις θέσεις του για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ ως στέλεχος αναζητούσε “την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ κέρδους και συνείδησης”. Έχει επικρίνει σφοδρά τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είχε υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού και έχει δώσει τη δυνατότητα σε αριθμό υπαλλήλων της εταιρείας να σπουδάσουν δωρεάν σε κολέγια.

Με αφορμή τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιτ της Βιρτζίνια, όπου ένας νεοναζί παρέσυρε και σκότωσε μια διαδηλώτρια, ο Σουλτς είπε ότι «χωρίς υπερβολή βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή της ιστορίας» των ΗΠΑ και ότι «οι αξίες κι αυτά για τα οποία πολεμήσαμε στη χώρα μας κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από την άβυσσο».

Ο Σουλτς είναι ένα ακόμα από τα στελέχη επιχειρήσεων, που πιθανολογείται ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στο μονοπάτι της προεκλογικής εκστρατείας για το 2020, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Disney Ρόμπερτ Ίγκερ και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Μαρκ Κούμπαν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ