today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο

«Ήδη από την έναρξη της ενασχόλησής μας με οικολογικά θέματα, υπογραμμίσαμε τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ως και την ανάγκη να προσεγγίζονται αυτά σε συνάρτηση το ένα με το άλλο και με συνεργασία όλων. Η συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός και η διακονία των συνανθρώπων μας, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» ανέφερε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου, «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε πως υπάρχει πάντοτε μια απτή και τοπική διάσταση στην μέριμνα για την Κτίση και συμπλήρωσε: «Εδώ βρίσκεται η εξήγηση για τον τίτλο του Συμποσίου μας, “Προς μία πιο πράσινη Αττική”. Γιατί, ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ωραία αυτή χώρα, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν με στόχο, για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές της Αττικής, με τους απαράδεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στο βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. Ας μη λησμονούμε ότι, όπως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό».

Επιπρόσθετα, ο Παναγιότατος σημείωσε ότι «όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να μάθουμε να δρούμε από κοινού για χάρη του πλανήτη μας και προς όφελος των κατοίκων του».

«Στόχος μας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «είναι να προτείνουμε μία απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση, συνηγορώντας παράλληλα για ένα βιώσιμο πλανήτη και για κοινωνική δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, ως ιερή παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους, και ιδίως για τα παιδιά μας».

«Η Ελλάδα εργάζεται για μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Εκ μέρους του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αμανατίδης καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο «Προς μία πιο πράσινη Αττική: Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, που είναι ανάμεσά παραβρέθηκαν ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της θρησκείας , της οικολογίας και της επιστήμης.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είπε πως είναι διακεκριμένος στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της επίτευξης της παγκόσμιας ειρήνης, στο πλαίσιο της μέριμνας για ανάπτυξη συνεργασιών προς αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων της εποχής μας.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ