today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Πούτιν: Θέλω μια ΕΕ ενωμένη και ευημερούσα

Η Ρωσία δεν έχει στόχο να διασπάσει κάτι ή να διχάσει κάποιον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως έχει μεγάλο συμφέρον η ΕΕ να είναι ενωμένη και να ανθίζει, γιατί η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, τονίζει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ  Πούτιν, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, που θα μεταδοθεί απόψε σε ειδική εκπομπή με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βιέννη. 

Πρόκειται για την έκτη στη σειρά επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Αυστρία και την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό μετά από την πρόσφατη επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα,  ενώ η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που είχε  επισκεφθεί επίσημα ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2001, έπειτα από την πρώτη εκλογή του ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί υπάρχουν  τακτικές τηλεφωνικές επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά  ακόμη καμία  διμερής συνάντησή  τους, ο Ρώσος πρόεδρος απαντά πως “αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε  στους  συναδέλφους μας στις ΗΠΑ”. 

Στη σχεδόν 50λεπτη  συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση  -από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης- ο Ρώσος πρόεδρος  εκτιμά  ότι η  κρίση που υποβόσκει  στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας, και  που για πολλούς ειδικούς  θυμίζει  την εποχή του Ψυχρού Πολέμου,  είναι ένα “επακόλουθο  του έντονου εσωπολιτικού  αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Παρόλα αυτά έχουν συνομιλήσει πολλές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορα διεθνή φόρα, τελευταία για τον “κίνδυνο ενός  νέου ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς”, αναφέρει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως  “αυτή την εξέλιξη, όπως γνωρίζετε, δεν την προκαλέσαμε εμείς. Δεν ήμασταν εμείς εκείνοι, που αποχώρησαν από την Συμφωνία ΑΒΜ, που απαγορεύει τα αντιπυραυλικά συστήματα”, η Μόσχα απάντησε μόνον στις απειλές.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ