today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ο δρόμος για το μέλλον του επιχειρείν

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου γράφει στο ThePresident

Γράφει ο Φώτης Κόττης

Ποιος είναι ο δρόμος για το μέλλον του επιχειρείν;

(Και πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή στην πράξη και τον πραγματικό κόσμο, των νέων μοντέλων και δεδομένων)

Γράφει ο Φώτης Κόττης

Ζούμε μια εποχή κρίσης, περιβαλλοντολογικής, οικονομικής, κοινωνικής σε ένα νέο ενοποιημένο περιβάλλον δεδομένων και τεχνολογίας.

Πρώτα από όλα γίνεται συνείδηση η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε 10εκ χρόνια για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας που έχουμε καταστρέψει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιο δύσκολη κλιματική κρίση. Στερεύουν τα αποθέματα νερού και συμβατικών ενεργειακών πόρων.

Δημιουργούμε ένα νέο οδικό χάρτη αντιμετώπισης της κρίσης και προχωράμε στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση που στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες και στην ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων. Στην ουσία δημιουργούμε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας / ΑΠΕ, νέο παραγωγικό μοντέλο απαλείφοντας τους μεσάζοντες με τη γέννηση της sharing economy/οικονομίας του μοιράσματος και διαφοροποιώντας την έννοια τόπος από γεωγραφικά και κρατικά μοντέλα σε μια ενοποιημένη παγκόσμια κοινότητα μέσα από το internet of things.

Συνειδητοποιώντας μια διαφορετική αλυσίδα αξιών/value chain της νέας γενιάς και των επόμενων γενιών δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη και διαφανή πλατφόρμα και αξιοποιώντας τα big data με τη χρήση εφαρμογών και αλγορίθμων αξιοποίησης της πολυπλοκότητας.

Δημιουργούμε το μοντέλο της “συλλογικής αποτελεσματικότητας” σε μια νέα αλυσίδα αξιών, μια πρόταση για την τρίτη βιομηχανική επανάσταση με την σύγκλιση των τριών συνθετικών ενέργεια/ μεταφορές/ πληροφορική.

Έχουμε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με μακροπρόθεσμο μηδενικό κόστος παραγωγής. Διανομή μέσω νέων τεχνολογιών με πολλούς παραγωγούς. Αναπαράγουμε ένα σύστημα νευρώνων ένα τεράστιο άλμα προς τα μπρος δημιουργώντας το Facebook και την Google της ενέργειας.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες με νέα μεταφορικά μέσα ένα αυτοματοποιημένο logistic χωρίς ρυπογόνα οχήματα. Δημιουργούμε το age of access/ νέα πρόσβαση σε κινητικότητα χωρίς ιδιοκτήτες αλλά χρήστες  οχημάτων. Όπως αναφέρεται, θα έχουμε στην επόμενη δεκαετία εξάλειψη του 80% των οχημάτων και χρήση 200 εκ ηλεκτρικών οχημάτων με χρήση ΑΠΕ και ήδη προχωράμε σε αδειοδότηση φορτηγών χωρίς οδηγούς.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι: Πρώτον η παράλληλη πορεία του καπιταλισμού του ατομικού κέρδους με τη νέα κοινωνική sharing economy. Ένα ταυτόχρονο μεγάλωμα όπως οι γονείς/παλιό με τα παιδιά/νέο.

Δεύτερον η διαφοροποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων μέσα από τις διαπιστώσεις της μεγάλης διαφοράς σκέψης της νέας γενιάς από τη γενιά μου στους κρίσιμους τομείς: Ελευθερία / Δύναμη / Κοινότητα.

Στην “ελευθερία” εμείς με την αυτονομία και την ατομική επάρκεια ενώ οι νέοι με τη δυνατότητα να μοιράζονται.

Στην “δύναμη” εμείς με πυραμίδα ιεραρχίας, οι νέοι η θεσμική τους δύναμη είναι κατανεμημένη και διάφανη.

Στην “κοινότητα” το κράτος αυτόνομο με σύνορα και κυρίαρχο για εμάς, οι νέοι σε μια παγκόσμια κοινότητα-ηλεκτρονική βιόσφαιρα.

Η έννοια του ατομικού συμφέροντος όπως το γνωρίζουμε κατά Adam Smith σε δυο βιομηχανικές επαναστάσεις τελειώνει. Ο κόσμος ένας παγκόσμιος δρόμος “One belt/ one road” μια ζώνη /ένας δρόμος από την Σαγκάη στο Δουβλίνο.

Μια νέα κοινωνία μια επεκταμένη επιχειρηματική βιόσφαιρα.

 

*Ο Φώτης Κόττης είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Πολυτεχνείου Πατρών-UoPCEID, Απόφοιτος Σχολής Βακαλό-Art & Design-Derby UK University, Μέλος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-TEE, Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού-Strategic Consulting

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ