today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

The Moment: H πρώτη ταινία που οι θεατές θα ελέγχουν με το μυαλό τους

Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι η πρόοδος της τεχνολογίας θα ήταν τόσο γρήγορη ώστε να μπορεί να ενσωματώνει την ανθρώπινη βούληση στην εξέλιξη μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Ο Ρίτσαρντ Ράμτσερν, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ είναι ένας καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ταινίες που μπορεί ο θεατής να ελέγξει με το μυαλό του, φορώντας απλώς μια ειδική συσκευή αξίας 100 δολαρίων, που ανιχνεύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μ’ αυτή τη συσκευή οι σκηνές κι η μουσική αλλάζουν ανάλογα με τις νοητικές μας περιπλανήσεις.

Το The Moment είναι μια τέτοια ταινία, διάρκειας 27 λεπτών, όπου οι θεατές φορούν τη συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Έχουν γυριστεί διάφορες εκδοχές για κάθε σκηνή με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρισεκατομμύρια διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει η πλοκή, με τους πρωταγωνιστές να παλεύουν για την επιβίωση σ’ ένα δυστοπικό μέλλον.

«Η συσκευή διαβάζει πραγματικά μικρά ηλεκτρονικά σήματα που προκαλούνται από τους νευρώνες του εγκεφάλου, από τα οποία αντλώνται δεδομένα, που στέλνονται μέσω Bluetooth σ’ έναν Η/Υ, όπου έχω κατασκευάσει ένα σύστημα multimedia, το οποίο θα επιλέξει διάφορα νήματα της πλοκής ανάλογα με την μείωση της προσοχής», εξηγεί ο Ράμτσερν.

Ο φοιτητής Τσάρλι Γκρέιντζερ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, παρακολούθησε δύο διαφορετικές εκδοχές της ταινίας, ελεγχόμενες από το υποσυνείδητό του και δήλωσε ενθουσιασμένος. «Ξέρετε, όταν βλέπετε μια ταινία και θέλετε κατά κάποιο τρόπο οι πρωταγωνιστές να κάνουν κάτι συγκεκριμένο; Η κατάληξη δεν είναι πάντα η επιθυμητή κι έτσι ίσως είναι καλό να ασκείς περισσότερο έλεγχο πάνω στο φιλμ μ’ αυτόν τον τρόπο», λέει.

Πάντως οι θεατές δεν θα μπορούν να ελέγξουν το τέλος της ταινίας, σύμφωνα με  τον Ράμτσερν.

Η ταινία θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέφιλντ τον ερχόμενο μήνα.

Το τρέιλερ της ταινίας “The Moment”

Πηγή: Nottingham Post, Technology Review

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ