today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Και η Ρωσία καλεί τον Ζούκερμπεργκ να καταθέσει!

*Γράφει ο Απόστολος Σειρηνίδης 

«Γιατί δεν θα πρέπει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο» να κάνει μαζί του διάλογο και να του ζητήσει εξηγήσεις για τις ρωσοφοβικές του δηλώσεις;»


Ρώσοι γερουσιαστές ζήτησαν από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον τους. Σύμφωνα με τους Moscow Times, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ρωσικής Άνω Βουλής την Τετάρτη, ένας γερουσιαστής πρότεινε την κλήση του Ζούκερμπεργκ. Σε απάντηση, η Πρόεδρος Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι θα «εκδώσει σχετική εντολή» και ότι θα «οργανώσει την άφιξή του».

Θυμίζουμε ότι ο Ζούκερμπεργκ κατέθεσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από δύο εβδομάδες και σε δύο ξεχωριστές επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ νωρίτερα τον Απρίλιο. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές είχαν τότε αναφερθεί επανειλημμένα στο «φάντασμα» της ρωσικής επιρροής στις εκλογές του 2016 μέσω του Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Ρώσοι γερουσιαστές θέλουν τον Ζούκερμπεργκ να καταθέσει για θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών, τα προσωπικά δεδομένα και την «διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου».

Όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ένας γερουσιαστής διαμαρτυρήθηκε για την προτεινόμενη πρόσκληση με το επιχείρημα ότι ο Ζούκερμπεργκ είναι «ρωσοφοβικός», η Πρόεδρος Ματβιένκο απάντησε: «Γιατί δεν θα πρέπει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο» να κάνει μαζί του διάλογο και να του ζητήσει εξηγήσεις για τις ρωσοφοβικές του δηλώσεις;»

Τον περασμένο χρόνο, το Facebook είχε δημοσίως αναγνωρίσει ένα βαθμό ρωσικής επιρροής στον δημόσιο πολιτικό διάλογο, παρέχοντας στο Κογκρέσο παραδείγματα πολιτικών διαφημίσεων που είχαν αγοραστεί από ρωσικές ομάδες και στόχευαν στις ΗΠΑ, αλλά και αναστέλλοντας σελίδες και λογαριασμούς που συνδέονταν με ρωσικές πηγές παραπληροφόρησης.

Μέχρι αυτή την ώρα, η Facebook Inc. δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το αν ο ιδρυτής της θα αποδεχθεί ή όχι την πρόσκληση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας.

*Ο Απόστολος Σειρηνίδης είναι Digital Marketing Specialist

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ