today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Τέσσερις συλλήψεις για περιβαλλοντική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Για περιβαλλοντική ρύπανση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις μεταχειρισμένων μετάλλων.

Πρόκειται για τρεις άντρες και μία γυναίκα, ηλικίας 31, 38, 68 και 59 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του Νόμου «Περί προστασίας του περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 και 31-05-2018, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι σε επιχείρηση εμπορίας μετάλλων (σκραπ), ιδιοκτησίας των δύο πρώτων συλληφθέντων, αποθηκεύονταν απόβλητα διαφόρων ειδών, όπως λέβητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, κλιματιστικές μονάδες, ψυγεία, πλυντήρια, κουφώματα αλουμινίου, εξαρτήματα αυτοκινήτων, βιομηχανικά απόβλητα, κλειστά κοντέινερ που περιείχαν απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τα οποία είχαν εναποτεθεί σε μη τσιμεντοστρωμένο – μη στεγανοποιημένο δάπεδο και δεν υπήρχε σύστημα συλλογής και διαχείρισης των απορροών τους.

Σε επιχείρηση αποθήκευσης παλαιών μετάλλων υπήρχαν στερεά απόβλητα, όπως παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μεταλλικά κουφώματα, μεταλλικές μπανιέρες, διάφορα μεταλλικά σίδερα, σωλήνες και ντουλάπες, παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα είδη, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε επιχείρηση ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων, που λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνη η 59χρονη γυναίκα, εκτελούνταν εργασίες διάλυσης και αποσυναρμολόγησης μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Επιπλέον, στο μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης δεν υπήρχε στεγανό δάπεδο και στερούταν δικτύου συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, ενώ εντοπίστηκαν διάφορα στερεά απόβλητα (κουφώματα, κλιματιστικά, ψυγεία, βιομηχανικά απόβλητα, ελαστικά κ.α.), δεξαμενή πετρελαίου, λιπαντήριο οχημάτων, και κλειστά κοντέινερ με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Επίσης, στην παραπάνω εγκατάσταση βρέθηκε μηχανολογικός εξοπλισμός (γερανοφόρα και μηχανή απογύμνωσης καλωδίων), χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τους ελέγχους διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της ίδιας Διεύθυνσης και κλιμακίου υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ