today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το φαινόμενο Ροζάν

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ροζάν Μπαρ ήταν στην κορυφή. Η πάντα αμφιλεγόμενη κωμικός ανέβηκε στη σκηνή του Lincoln Center στις 15 Μαΐου ως το κόσμημα του καναλιού του ABC. Η αγαπημένη ομώνυμη κωμική σειρά, η οποία είχε παραμείνει εκτός τηλεοπτικών δεκτών για δύο δεκαετίες, είχε επανέλθει ως reboot με ένα βαθμό επιτυχίας που κυριολεκτικά κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν, δίνοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο με αρκετά προβλήματα το νούμερο ένα προϊόν στην τηλεόραση για πρώτη φορά μέσα σε 24 χρόνια. Η Ροζάν επέστρεψε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ως ο σωτήρας του.

Όταν το ABC παρουσίασε το τηλεοπτικό του πρόγραμμα για την σεζόν 2018-2019, η Μπαρ αποτέλεσε το επίκεντρο της παρουσίασης με ένα σκετς στο οποίο περνούσε από οντισιόν μπροστά από τους κριτές του American Idol, δηλαδή τα άλλα μεγάλα αστέρια του καναλιού, με ορχήστρες, χορωδίες και όλο το πακέτο εντυπωσιασμού. Οι αγοραστές και οι διαφημιστές που ήταν στο κοινό την υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα, καθώς παρουσίαζε τον Μπεν Σέργουντ της Disney-ABC Television Group ως “τον υπεύθυνο για τα περισσότερα από τα tweets μου”. Ακόμη και η μακρά ιστορία των κακόβουλων, επιθετικών, προσβλητικών και εμπρηστικών tweets της ήταν κάτι που μέχρι τότε το κοινό αν όχι αποθέωνε, σίγουρα όμως έβρισκε διασκεδαστικό.

Λοιπόν, αυτό ήταν τότε. Τώρα το γέλιο έχει σταματήσει.

Την Τρίτη 29 Μαΐου, όλοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια σειρά από διαγραμμένα πια tweets της Μπαρ που είχαν στόχο την πρώην σύμβουλο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τη Βάλερι Τζάρετ. Η Ροζάν Μπαρ σε ένα απίστευτα ρατσιστικό tweet έγραψε ότι η Τζάρετ ήταν αυτό που προέκυψε όταν “η μουσουλμανική αδελφότητα & ο πλανήτης των πιθήκων έκαναν ένα μωρό.” Και όταν ήρθε αντιμέτωπη με τους εκατομμύρια εξοργισμένους χρήστες του twitter που την εγκαλούσαν για τον ρατσισμό της και το προσβλητικότατο tweet της, η Μπαρ απάντησε ότι “οι μουσουλμάνοι δεν είναι φυλή”.

Για την Μπαρ, τα tweets, που συνεχίστηκαν με μια παράξενη επίθεση προς την Τσέλσι Κλίντον, η οποία αφορούσε την περαιτέρω διάδοση μιας θεωρίας συνωμοσίας που είχε ως στόχο τον Τζορτζ Σόρος ως συνεργάτη των ναζί,  ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία. Μέχρι τώρα, ήταν ανυπολόγιστες οι φορές, που η Μπαρ είχε προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο μετά από tweets της γεμάτα ρατσιστικά, ισλαμοφοβικά, ομοφοβικά μηνύματα ή παλαβές θεωρίες συνωμοσίας, με αποτέλεσμα να “κλείνει” για λίγο τον λογαριασμό της ή να τον παραδίδει στη διαχείριση των παιδιών της μέχρι να ξεφουσκώσει η οργή και μετά να επιστρέφει και πάλι στον ίδιο κύκλο μίσους. 

Αυτή η συμπεριφορά προϋπήρχε της απόφασης του ABC να αναβιώσει την κλασσική κωμική σειρά, αλλά μπήκε κάτω από το χαλί μπροστά σε ένα κύμα νοσταλγικών συναισθημάτων για μια σειρά που δικαίως θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα reboot με το πρωτότυπο cast. Ποιος είχε χρόνο να σκεφτεί για το ποια ήταν στην πραγματικότητα η Μπαρ (ή ποια αποκαλύφθηκε ότι ήταν), όταν υπήρχε  η προοπτική της επιστροφής του Τζον Γκούντμαν, οι υψηλές ακροαματικότητες και τα δολάρια που τις συνοδεύουν; 

Έτσι, το τηλεοπτικό δίκτυο εθελοτυφλώντας αγνόησε την επί χρόνια τοξική συμπεριφορά της Μπαρ και άρχισε την παραγωγή και προβολή εννέα επεισοδίων. Όμως τίποτα δεν προχώρησε ομαλά, καθώς από την αρχή η Μπαρ πυροδότησε εντάσεις, όταν το 2018 η φαινομενικά ως τότε φιλελεύθερη κωμικός εμφανίστηκε με καπέλο Make America Great Again ως υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ίσως βέβαια η Μπαρ ακολουθώντας το παράδειγμα του αγαπητού της Προέδρου σε λίγα χρόνια διεκδικήσει την προεδρία. Άλλωστε η πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε φαντασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ