today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το playlist για να απολαύσετε την σημερινή Πανσέληνο

*Tου Γιάννη Τριανταφύλλου

Η σημερινή πανσέληνος δίνει αφορμή για…ρομαντισμό. Και αυτά είναι 12 όμορφα τραγούδια για το φεγγάρι: 

*The whole of the moon – Waterboys. Επικό ροκ από το ιρλανδέζικο γκρουπ.

* Moon river – Henry Mancini. Ενα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια όλων των εποχών. Πρωτακούστηκε το 1961, στην ταινία «Breakfast at Tiffany’s», από την Οντρεϊ Χέπμπορν. Εγινε Νο 1 στη Βρετανία από τον Ντάνι Γουίλιαμς, ενώ, αργότερα, ο Αντι Γουίλιαμς το έκανε σήμα κατατεθέν του. Φυσικά το έχουν τραγουδήσει άπειροι.

* Blue moon – Marcels. Και αυτό από τα πιο πολυτραγουδισμένα κομμάτια, έγινε επιτυχία από το φωνητικό γκρουπ των Marcels το 1961 και έχει συμπεριληφθεί στα 500 κομμάτια του Rock ‘n’ roll Hall of Fame.

*Fly me to the moon.Παρότι γράφτηκε το 1954, έγινε «θεσμός» μια δεκαετία αργότερα, με την εκτέλεση του Φρανκ Σινάτρα, από την οποία το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.

* Theme from «Moonlightning» – Al Jarreau. Από την εξαιρετικά δημοφιλή ομώνυμη σειρά των ’80ς, με Μπρους Γουίλις και Σίμπιλ Σέπερντ, συνεργάτες σε γραφείο ντετέκτιβ (ελληνική εκδοχή τίτλου: «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»).

* Yellow moon – Neville Brothers. Οι βελούδινες φωνές των 4 αδελφών Νέβιλ τραγουδούν για το «Κίτρινο φεγγάρι», 20 χρόνια πριν.

* Moonchild – Rory Galaher. Καταιγιστικό ροκ από τον γερόλυκο Ρόρι.

* New moon on Monday – Duran Duran. Αισιόδοξη ποπ, από την πρώτη περίοδο του γκρουπ, με -όπως πάντα- ενδιαφέρον βιντεοκλίπ.

* Moonlight shadow – Michael Oldfield. Αρχές της δεκαετίας του ’80, η περίοδος «φόρμας» του Μάικλ Ολντφιλντ και η αγγελική φωνή της Μάγκι Ράιλι.

* Sister Moon- Sting. Από το πολύ καλό άλμπουμ «Nothing like the sun», με εμφανείς τζαζ επιρροές, σαξόφωνο που «κλαίει» κ.λπ.

* Moonlight and vodka – Chris De Burgh. Ο Ιρλανδός βάρδος τραγουδά για επικίνδυνα βράδια με φεγγάρι στη Μόσχα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

* Χάρτινο το φεγγαράκι – Μάνος Χατζιδάκις. «…ψεύτικη η ακρογιαλιά, αν μ’ αγάπαγες λιγάκι, θα ‘ταν όλα αληθινά». Η μουσική ιδιοφυΐα του Μάνου μέσα από τη φωνή της Μούσχουρη κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ