today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ο Κοτζιάς, η Μακεδονική σαλάτα κι ο Χρουστσόφ

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στο Μαξίμου από τα “μαγειρέματα” του Νίκου Κοτζιά στο Σκοπιανό ζήτημα.

Σύμφωνα με τα όσα λένε, ο υπουργός ΥΠΕΞ έχει “στριμώξει” τους γείτονές μας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και απ΄ ότι φαίνονται βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης- με ότι αυτό σημαίνει για τα εθνικά μας συμφέροντα.

“Μερικές φορές βέβαια προτρέχει, όπως έκανε χθες, αλλά γενικά τα έχει πάει καλά” τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε χθες Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε το κλείσιμο της συμφωνίας.

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Η δήλωση αυτή δεν άρεσε και τόσο στο Μαξίμου που έσπευσε να τον “αδειάσει”, με κομψό τρόπο, λέγοντας ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου». Κάποιοι ωστόσο παρατηρητικοί στάθηκαν ότι το Μαξίμου επέλεξε να αδειάσει τον Κοτζιά με τα λόγια του Νικήτα Χρουστσόφ. Συγκεκριμένα, ρώτησαν κάποτε τον Σοβιετικό ηγέτη “γιατί εσείς γιατί δεν προαναγγέλλεται τις αποστολές στο διάστημα, ενώ οι Αμερικανοί τις προαναγγέλλουν;” και αυτός απάντησε ότι “οι Αμερικάνοι κάνουν «χοπ» πριν πηδήξουν το χαντάκι. Εμείς όταν το πηδάμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ