Στα σκαριά το μεταφορικό ισοδύναμο

450

“Είναι μία δύσκολη άσκηση, πιστεύουμε όμως ότι θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου να ξεκινήσει η εφαρμογή της, για να μπορέσουμε να δούμε πώς πραγματικά θα δουλέψει”, δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο “Μηχανισμός Εφαρμογής, Κρατική Εποπτεία και Γενικοί Όροι Υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις”, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

“Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και περιμένουμε να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, επειδή είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες, έχουμε ετοιμάσει και τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσουμε την 1η Ιουλίου να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του”, διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Η χρηματοδότηση είναι από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή θα είναι 60 εκατ. ευρώ -για το εξάμηνο του 2018- και από εκεί και πέρα με τουλάχιστον 150 εκατ. κάθε έτος από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό μέτρο για τα νησιά μας. Τόσο στο κομμάτι το εμπορικό, όσο και στο κομμάτι του να δοθούν κίνητρα στους νησιώτες να παραμείνουν στα νησιά και να επιχειρήσουν εκεί”.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, ο υφυπουργός σημείωσε: “Νομίζω ότι βρισκόμαστε κι εκεί σε ένα πολύ καλό σημείο. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι στην τελική ευθεία, γιατί τα τελευταία σημεία μιας διαπραγμάτευσης πάντα είναι και τα πιο δύσκολα. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι θετικό ότι προχωράει αρκετά καλά αυτή η διαπραγμάτευση και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα βοηθήσει πάρα πολύ τα εθνικά μας συμφέροντα”.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα, ο κ. Σαντορινιός επισήμανε ότι “στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει χώρος ούτε για κερδοσκοπία ούτε για μικροπολιτική και δυστυχώς η ΝΔ φαίνεται ότι κάνει μικροπολιτική μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το κοινό της, έρχεται πίσω από την εθνική θέση, πίσω από αυτό που η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή είχε διακηρύξει και αυτό δείχνει ότι για μία ακόμη φορά η Ιστορία για τη ΝΔ μάλλον είναι άγνωστη λέξη”.