today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Τα μηνύματα της συνέντευξης του Κ.Μητσοτάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωινή ζώνη του Σκάι και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή, Γιώργο Παπαχρήστο και Παύλο Τσίμα.

Και αυτό γιατί ο αρχηγός της Ν.Δ. επέλεξε να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση,  στο εσωτερικό του κόμματός του, στον Αλ. Τσίπρα, στην ευρεία κοινή γνώμη αλλά και στους ξένους εταίρους της χώρας.

Ο Κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε με αέρα Πρωθυπουργού. Η παρουσία, η κινησιολογία, ο τρόπος διαχείρισης των δημοσιογράφων που είχε απέναντί του ανέδειξαν τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, επικαλύπτοντας παράλληλα τις όποιες αδυναμίες είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν.

Στόχευσε με σαφήνεια στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» δηλαδή τους πολίτες που αμφιταλαντεύονται μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών χώρων και κυρίως επιζητούν την μετριοπάθεια, την λύση στα προβλήματά τους, και την πρόοδο της οικογενείας τους, μακριά από οξύτητα και υψηλούς τόνους.

Έβαλε στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του την παραγωγική Ελλάδα,  υποσχόμενος πολιτικές φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις νέες, στέρεες θέσεις εργασίας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού απευθυνόμενος σε συμπαγή εκλογικά κοινά όπως οι συνταξιούχοι, αλλά αντιθέτως έθεσε ως προτεραιότητά του την ενίσχυση του εισοδήματος της μέσης οικογένειας προκειμένου να  αναταχθεί η ελληνική οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να στείλει τα μηνύματά του και στο εξωτερικό, εμφανιζόμενος ως σοβαρός ηγέτης που δεν υπόσχεται ανέφικτα πράγματα ή παροχές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε διαβασμένος, έτοιμος για συγκεκριμένες πολιτικές, ενώ οι δεσμεύσεις του κινούνταν εντός των ορίων που θέτουν τα ασφυκτικά πλαίσια των Μνημονίων.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επέλεξε και σε αυτό το θέμα να αναδείξει ηγετικά χαρακτηριστικά , εμφανιζόμενος ως ο εγγυητής της σταθερότητας του γειτονικού κράτους, χωρίς όμως να αποδέχεται τους αλυτρωτισμούς του. Σημειολογική αξία είχε η αναφορά του στη συνάντησή του με πρέσβη των ΗΠΑ, για την οποία τόνισε ότι δεν άφησε οποιοδήποτε  περιθώριο νια πιέσεις στο θέμα αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αγνοήσει πολιτικά, να μην επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, εμφανιζόμενος να ξεπερνά την ρητορική της πόλωσης. Ο αρχηγός της Ν.Δ. φάνηκε να απορρίπτει  την προσωπική αντιπαράθεση  που επιδιώκει ο πρωθυπουργός,  τοποθετώντας την επιχειρηματολογία σε απολύτως πολιτικά πλαίσια. Άλλωστε, η πόλωση,  ευνοεί αποκλειστικά  αυτόν που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις και εδώ και καιρό ο κ. Τσίπρας βρίσκεται προ πολλού στην δεύτερη θέση. Αντίστοιχη απαξίωση επεφύλαξε  στον Αλ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά τις  επιθέσεις του Μ.Μαξίμου προς  την οικογένειά του, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει τον τοξικό λόγο και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλικών του ΜΜΕ προκειμένου να χτυπήσει με fake news, κάτω από τη ζώνη, τους αντιπάλους του.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους των κομμάτων του κέντρου,  υποσχόμενος γενναίες μεταρρυθμίσεις, συνεννοήσεις και συγκλίσεις μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως της αυτοδυναμίας του κόμματός του, αποκλείοντας όμως, οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ. Μίλησε για την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα, αποκλείοντας ωστόσο απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν δίστασε πάλι να θέσει το πολιτικό δίλημμα των προσεχών εκλογών, αλλά και των επόμενων χρόνων για την χώρα,  ξεκαθαρίζοντας ότι η μάχη για το μέλλον θα είναι ανάμεσα στην πρόοδο έναντι της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης. Στο μέτωπο της οπισθοδρόμησης τοποθέτησε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του κ. Καμμένου, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ηγηθεί του μετώπου των υγιών δυνάμεων,  των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποδεσμευμένος από οποιαδήποτε επιρροή των λεγόμενων «μεγαλοστελεχών», δηλώνοντας ότι εκλέχθηκε Πρόεδρος προκειμένου να ηγηθεί γενναίων μεταρρυθμίσεων και να εκσυγχρονίσει το κράτος.

Με τη συνέντευξη αυτή, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να εισέρχεται σε έναν νέο «ενάρετο» κύκλο πολιτικής επικοινωνίας, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά του την προβολή των θέσεών του και των πολιτικών του κόμματος του, αφήνοντας στο περιθώριο την λασπομαχία και τις πολιτικές οξύνσεις που επιδιώξεις ο κ. Τσίπρας. Συνήθως, η στρατηγική  αυτή ακολουθείται όταν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις είναι μεγάλο και το αποτέλεσμα  μη αναστρέψιμο.

Γ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ