today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

H Sony γίνεται ο Νο. 1 μουσικός εκδότης στον κόσμο!

*του Ιωσήφ Αβράμογλου

Η Sony Corporation ανακοίνωσε μέσω του Reuters, ότι θα καταβάλει το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσει τον έλεγχο της δισκογραφικής μουσικής εταιρίας ΕΜΙ, που διαθέτει στον κατάλογό της πάνω από 2 εκατομμύρια τραγούδια. Έτσι, η Sony καθιερώνεται ως ο υπ’ αριθμόν 1 εκδότης μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μια βιομηχανία, την δισκογραφική, που βρήκε νέα πηγή οξυγόνου στις υπηρεσίες συνεχούς ροής μουσικής, όπως το σουηδικό Spotify, το Apple Music, το Tidal στο οποίο μπήκε μέτοχος ο Jay-Z και η νέα αντίστοιχη υπηρεσία που ετοιμάζει το YouTube. Την ανακοίνωση έκανε ο νέος Πρόεδρος και CEO της Sony, Kenichiro Yoshida.

H ενέργεια αυτή αποφασίσθηκε από την βούληση της Sony να ξεφύγει λίγο από τις χαμηλής κερδοφορίας ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και να στραφεί περισσότερο στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο, το οποίο έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Η επένδυση στο περιεχόμενο πνευματικής ιδικτησίας θα είναι ακρογωνιαίος λίθος στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρίας, ανέφερε ο κ. Yoshida.

Η ΕΜΙ ελέγχει το 15% της παγκόσμιας αγοράς των μουσικών εκδόσεων και μαζί με τον ήδη υπάρχοντα κατάλογο της Sony ATV, ο νέος ιαπωνικός γίγαντας θα κατέχει πλέον το 26% της παγκόσμιας πίτας. Αλλοι μεγάλοι ανταγωνιστές είναι η Universal Music Group και η Warner Music Group.

Ένα άλλο θέμα που έκανε τον κ. Yoshida και την Sony να στραφεί στη δισκογραφία, είναι το γεγονός ότι πλέον μέσω αυτών των music streaming services και επειδή αυτά πωλούνται με βάση την μηνιαία συνδρομή, θα έχει η εταιρία μία σταθερή ροή μετρητών σε αντίθεση με τις καμπύλες εποχικότητας στις πωλήσεις, που σχηματίζουν τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα gadgets.

*Ο Ιωσήφ Αβράμογλου είναι γνωστός μουσικός παραγωγός και αναλυτής και κάνει εκπομπές στον ΘΕΜΑ RADIO 104.6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ