today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η ναυτιλία των Ελλήνων πριν την επανάσταση του ΄21

Ομιλία της διευθύντριας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, Τζελίνας Χαρλαύτη, καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση», οργανώνει την Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Όπως σημειώνει η ομιλήτρια «τα τελευταία 40 χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα, το 1821, οι 1800 ναυτικές οικογένειες από σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου, είχαν ένα στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Ανατολικής Μεσογείου που εμπορευόταν και στον Ατλαντικό. Η ομιλία θα παρουσιάσει την ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων, Οθωμανών, Βενετών και Ιόνιων υπηκόων στη διάρκεια του 18ου αιώνα μέχρι τις παραμονές της ελληνικής επανάστασης».
H Τζελίνα Χαρλαύτη, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το 1990 και από το 2003 συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτικής Ιστορίας. Από το 2014 είναι διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, «Ιστορία και Τεκμηρίωση», στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράς. Έχει αναπτύξει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι επίσης από τους κεντρικούς συντελεστές του ερευνητικού προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου Αμφιτρίτη, υπό το πρίσμα του οποίου αναδύθηκαν νέες θεωρήσεις για τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτή την πρώιμη περίοδο.

SourceΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ