today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η καμπάνια εξιλέωσης του Ζάκερμπεργκ φθάνει και στην Ευρώπη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις σχετικά με την προστασία δεδομένων και στην Ευρώπη, αλλά αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει αντίστοιχη δημόσια εμφάνισή του όπως αυτή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έρχεται στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και να παραστεί σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία ασκεί νέα και μεγαλύτερη πίεση στον Ζάκερμπεργκ από αυτή της μαραθώνιας συνεδρίασης στο Αμερικανικό Κογκρέσο πριν από ένα μήνα, καθώς πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των διαρροών προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία του απέναντι στο πιο καχύποπτο κοινό παγκοσμίως σε αυτά τα ζητήματα. 

Τόσο ο Μακρόν όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν στις αναμενόμενες ερωτήσεις προς τον διάσημο 33χρονο: το ιστορικό του Facebook ως προς την ασφαλή φύλαξη των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του και βεβαίως τον ρόλο που έπαιξε η επιχείρηση στις προεκλογικές εκστρατείες στο πλαίσιο του σκανδάλου της Cambridge Analytica, πλαισιωμένες με μερικές ερωτήσεις που θα αφορούν την ψηφιακή φορολόγηση.

Όμως δεν έχουν ικανοποιηθεί όλοι με τους όρους της επίσκεψης του Ζάκερμπεργκ, που θα βρεθεί λιγότερο εκτεθειμένος στο δημόσιο έλεγχο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ μέσω της εξέτασής του από το Κογκρέσο. Ο Ζάκερμπεργκ κατόπιν συμφωνίας που εγκρίθηκε από μια μικρή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κληθεί να απαντήσει δημόσια στις ερωτήσεις των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενώ ο ίδιος απέρριψε και τις εκκλήσεις των Βρετανών Βουλευτών να επισκεφθεί αντίστοιχα τη Βρετανία.

Αντιθέτως, ο Ζάκερμπεργκ θα λάβει μέρος σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με τους επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής και έναν εισηγητή στην οποία όμως θα υπάρξουν πρακτικά. 

Ένα άλλο πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος του Facebook θα πάρει τη θέση του Ζάκερμπερκ για να απαντήσει στις ερωτήσεις της αρμόδιας Επιτροπής (LIBE) κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης.

“Αποδεχθήκαμε την πρόταση του Κολεγίου των Επιτρόπων να συναντηθούμε με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς εκτιμούμε ότι αποτελεί μια ευκαιρία για να γίνει διάλογος, να ακούσουμε τις απόψεις τους και να δείξουμε τα βήματα που κάνουμε για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων”, δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook σε δήλωσή του . Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε την επικείμενη επίσκεψη του Ζάκερμπεργκ στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε την συνάντηση με τον Ζάκερμπεργκ στις 22 Μαΐου. “Οι πολίτες μας αξίζουν μια πλήρη και λεπτομερή εξήγηση”, δήλωσε. 

Πολλοί ευρωβουλευτές όμως, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt και της Ska Keller των Πρασίνων, δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτή τη συνάντηση, καθώς ζήτησαν να συμμετάσχει ο Ζάκερμπεργκ σε δημόσια ακρόαση.

“Ο Ζούκερμπεργκ πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με εκείνες που έγιναν στο Καπιτώλιο, σε δημόσια ακρόαση ενώπιον της επιτροπής LIBE και όχι σε μiα … κλειστή συνάντηση με κλειστές πόρτες”, ανέφερε ο κ. Verhofstadt.

Μένει να δούμε αν η επιχείρηση εξιλέωσης του Facebook και του Ζάκερμπεργκ θα βρουν θετικά ώτα στην Ευρώπη.

Νεώτερη Ενημέρωση

Η αυριανή συνάντηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ με τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες θα μεταδοθεί τελικά απευθείας μέσω Ιντερνετ, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Συζήτησα με τον κ. Ζάκερμπεργκ για την δυνατότητα μίας απευθείας μετάδοσης μέσω του Ιντερνετ αυτής της συνάντησης. Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι αποδέχθηκε αυτό το νέο αίτημα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ