today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Πιέζουν οι ΗΠΑ να κλείσει το Σκοπιανό

Συνεχείς διαβουλεύσεις για το όνομα

Εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι “παροτρύνσεις” τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την πΓΔΜ προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία γύρω από το όνομα των Σκοπίων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινοβραδινή επικοινωνία του Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μ.Μαξίμου οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Πένς το αρνητικό κλίμα που εισέπραξε από τα πολιτικά κόμματα για το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν” καθώς και την αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ικανοποίησή του για την αποδοχή από τα Σκόπια της Ελληνικής προϋπόθεσης για χρήση ενός ονόματος προς πάσα χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι έντονο για την διευθέτηση του ζητήματος εντός του τρέχοντος έτους, ενώ φαίνεται ότι έχουν αναλάβει έναν μεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και τα Σκόπια να ενταχθούν στην Ατλαντική Στρατιωτική Συμμαχία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ