today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τσέλσι και Μάντσεστερ διεκδικούν το Κύπελλο Αγγλίας

Σήμερα (19/5, 19:15) «κλείνει η αυλαία» της ποδοσφαιρικής σεζόν 2017-18 στην Αγγλία, καθώς τότε η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τίθενται αντιμέτωπες στο Γουέμπλεϊ, στον 137ο τελικό του Κυπέλλου. Οι δύο φιναλίστ θέλουν να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά, κατά την οποία έμειναν πολύ πίσω στην Premier League από την πρωταθλήτρια Σίτι, η οποία κατέκτησε και το League Cup, ενώ δεν κατάφεραν να περάσουν τη φάση των «16» στο Champions League.

Η Γιουνάιτεντ θέλει τη νίκη για να φτάσει τους 13 τίτλους και να «πιάσει» την πολυνίκη Άρσεναλ στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ η Τσέλσι διεκδικεί το όγδοο Κύπελλο της ιστορίας της. Οι «μπλε» στέφθηκαν για τελευταία φορά κυπελλούχοι Αγγλίας το 2012, ενώ πέρυσι ηττήθηκαν στον τελικό από την Άρσεναλ. Από την πλευρά τους, οι «κόκκινοι διάβολοι» πανηγύρισαν το 2016 την κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας της Κρίσταλ Πάλας στην παράταση.

Ιστορικά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει θετικό απολογισμό απέναντι στην Τσέλσι, καθώς μετράει 74 νίκες στις 179 αναμετρήσεις των ομάδων σε όλες τις διοργανώσεις από το 1905. Επίσης, η Γιουνάιτεντ έχει το «πάνω χέρι» στις 14 προηγούμενες αναμετρήσεις τους για το Κύπελλο Αγγλίας με οκτώ νίκες, έναντι τεσσάρων επιτυχιών της Τσέλσι και δύο ισοπαλιών. Στο παρελθόν έχουν τεθεί δύο φορές αντιμέτωπες σε τελικό Κυπέλλου, με τη Γιουνάιτεντ να επικρατεί 4-0 το 1994 και τους Λονδρέζους να παίρνουν τη… ρεβάνς το 2007 (1-0 στην παράταση).

Στον αγωνιστικό τομέα, η Τσέλσι θα στερηθεί των υπηρεσιών του τραυματία Έμερσον. Στο «στρατόπεδο» της Γιουνάιτεντ, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ρομέλου Λουκάκου, ο οποίος δίνει «μάχη με το χρόνο» για να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στο πόδι, ενώ ο Αντονί Μαρσιάλ ξεπέρασε το μικροπρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε και τέθηκε στη διάθεση του Ζοζέ Μουρίνιο.

Το Παλάτι του Κένσινγκτον επιβεβαίωσε ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν θα δώσει το «παρών» στον τελικό του Κυπέλλου, μολονότι είναι από το 2006 πρόεδρος της FA και συνήθως κάνει τις απονομές του τροπαίου και των μεταλλίων, δεδομένου ότι είναι κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, που θα λάβει χώρα σήμερα.

Στον τελικό θα τιμηθεί η μνήμη του Ρέι Γουίλκινς, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο, έχοντας φορέσει στην διάρκεια της καριέρας του τις φανέλες της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ διετέλεσε και βοηθός προπονητή στους «μπλε». Η σύζυγός του, Τζάκι, θα απονείμει το τρόπαιο στη νικήτρια ομάδα μετά τη λήξη του αγώνα.

Η διάσημη σοπράνο Εμιλ Χέιγκ θα ψάλει τον εθνικό ύμνο, ενώ διαιτητής του τελικού θα είναι ο -πολυσυζητημένος, λόγω του αγώνα Ρεάλ-Γιουβέντους- Μάικλ Όλιβερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ