today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Παιδικό τουρνουά σκακιού στη Κούβα

Ο επτάχρονος Ερνέστο Ιγκλέσιας είναι φανατικός οπαδός της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεάλ Μαδρίτη, όπως δείχνει άλλωστε και η μπλούζα που φοράει με τον αριθμό 7 –ο αριθμός της φανέλας του διάσημου ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο. Ενώ όμως αγαπά το ποδόσφαιρο, το πραγματικό του πάθος είναι το σκάκι.

«Το ποδόσφαιρο είναι το χόμπι μου, αλλά το σκάκι είναι η ζωή μου», λέει με μία παράξενη για την ηλικία του ωριμότητα καθώς κάθεται μπροστά από μία από τις 100 σκακιέρες της Αίθουσας των Πρεσβευτών στο Ξενοδοχείο Αβάνα στην Κούβα, όπου διεξάγεται το παιδικό τουρνουά σκακιού «Αναζητώντας τον Καζαμπλάνκα» με τη συμμετοχή 160 παιδιών.

Ο παιδικός διαγωνισμός συμπίπτει με την 53η επέτειο του Τουρνουά Καζανμπλάνκα, ενός διεθνούς τουρνουά σκακιού για επίλεκτους παίκτες που καθιερώθηκε το 1962 από τον Χοσέ Ραούλ Καζαμπλάνκα ι Γκραουπέρα, και ο οποίος επίσης πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στο ίδιο ξενοδοχείο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ο Ερνέστο φτάνει κάθε πρωί συνοδευόμενος από τη μητέρα του. Τα παιδιά τρέχουν και φωνάζουν γύρω από τις γιγάντιες σκακιέρες τα τμήματα των οποίων είναι σχεδόν στο μέγεθος των παιδιών, μέχρι την ώρα που ένας διοργανωτής με πράσινο πουκάμισο και το λογότυπο “Καζαμπλάνκα” κηρύσσει την έναρξη του διαγωνισμού. Σοβαρά και σιωπηλά τα παιδιά παίρνουν τις θέσεις τους για να παίξουν ένα τουρνουά ελβετικού συστήματος επτά γύρων.

Η επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης του παιδικού τουρνουά σκακιού ενθάρρυνε τους διοργανωτές να πραγματοποιήσουν και δεύτερη, καλώντας αυτή τη φορά υποψήφιους από την Ισπανία, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά και το Μεξικό για να παίξουν με τους κουβανούς σκακιστές. Ο Πέδρο Ντίαζ είναι πατέρας και δάσκαλος σκακιού από την κοντινή πόλη Ματάνσας και ταξίδεψε στην Αβάνα με την ομάδα παίδων που προπονεί, μεταξύ των οποίων η 13χρονη εκπληκτική κόρη του Λιανέτ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στο τελευταίο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού της Κούβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ