today-is-a-good-day
17 C
Athens

Ο γάμος της χρονιάς- Η ιστορία του σταχτοπούτου

Είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από τον γάμο της χρονιάς. Ο μικρός γιος της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊανα παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του. Αυτό είναι από μόνο του είδηση, καθώς ο Χάρι – ακριβώς όπως ο αδερφός του – παντρεύεται από έρωτα, μια γυναίκα μη αριστοκρατικής καταγωγής. Κι ενώ όταν ο Γουίλιαμ παντρεύτηκε την Κέιτ γράφτηκαν πολλά ελαφρά και άτοπα – για να είμαστε ειλικρινείς – για την ιστορία της σύγχρονης σταχτοπούτας, σε αυτήν την περίπτωση ο Χάρι είναι ο σταχτοπούτος. Ο Χάρι παντρεύεται προς τα πάνω. Μια αυτοδημιούργητη, μορφωμένη, πετυχημένη, όμορφη, ανεξάρτητη και καλλιεργημένη γυναίκα. Ναι είναι θνητή, αλλά όχι κοινή. Ναι ο Χάρι είναι ο Πρίγκιπας, αλλά φαίνεται πιο «κοινός» στα μάτια μας από την Μέγκαν. Η Μέγκαν έρχεται να τον «σώσει» από την κοινοτοπία του και να τον εξυψώσει στα μάτια μας. Ακριβώς όπως έκανε η Αμάλ για τον Τζωρτζ Κλούνεϊ.

Πολλά θα γραφτούν για το νυφικό, την άμαξα, τα παρανυφάκια, τα λουλούδια, την τούρτα. Όλα υπέροχα, όλα θα ενισχύσουν την βρετανική οικονομία, θα ενδυναμώσουν την εικόνα του βρετανικού στέμματος, θα μας βάλουν στο παραμύθι. Όμως κάποια κοριτσάκια θα δουν τη μητέρα της Μέγκαν μια διαζευγμένη αφροαμερικανή εργαζόμενη γυναίκα να συνοδεύει περήφανα την 36χρονη υπέροχη επίσης διαζευγμένη κόρη της στην αγκαλιά του άντρα που η ίδια επέλεξε.

Και η Μέγκαν που έμμεσα ή άμεσα τα ΜΜΕ της επιτέθηκαν τελικά για την ηλικία της, τη μικτή φυλετική καταγωγή της, τα ρούχα της, την καριέρα της έρχεται για να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες ενός καινούριου κόσμου όχι μόνο στη βρετανική βασιλική οικογένεια και στους πολίτες της κοινοπολιτείας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Μέγκαν που έχει φακίδες, άφρο, τολμηρές σκηνές και φωτογραφίσεις, πτυχία, φεμινιστικό λόγο και ρόλο, ένα διαζύγιο, δικά της χρήματα και δική της ατζέντα. Η Μέγκαν που στα 36 της βγάζει τη γλώσσα σε όσους αθώα αναρωτιούνται αν θα «προλάβει» να κάνει παιδιά, λες κι ο μοναδικός σκοπός μιας γυναίκας είναι αυτός, λες κι ο μοναδικός λόγος που μπορεί κάποιος να μην τεκνοποιήσει είναι η «ηλικία» ή τα «προβλήματα» της γυναίκας.

Όταν παντρεύτηκε πριν κάποιες δεκαετίες η μητέρα του Χάρι έπρεπε να βγει ο θείος της δημοσίως να επιβεβαιώσει για την «ηθική ακεραιότητα» της παρθενίας της νύφης. Πριν από λιγότερες δεκαετίες ένας δήθεν «φιλελεύθερος» δάσκαλος της Μέγκαν, της είπε να σημειώσει στα κουτάκια μιας φόρμας στο σχολείο ότι είναι λευκή – ως κοπλιμέντο κατά τη γνώμη του -, αφού έτσι φαίνεται.

Στις 19 του Μάη η Μέγκαν μπορεί να ισιώσει τα μαλλιά της, όμως ελπίζω μια μπούκλα της να ανεμίζει ελεύθερα κάτω από την τιάρα της.

Μα πόσο ανέβηκε στα μάτια μου ο Χάρι…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ