today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Αφιέρωμα στον Ίψεν

Αφιέρωμα στον Henrik Ibsen παρουσιάζουν στις 21 Μαΐου η Νορβηγική Πρεσβεία, το νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις «Διορθώσεις» στο πλαίσιο της ενότητας «Ένας κόσμος Συγγραφείς» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου«.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τη Δευτέρα 21 Μαΐου και ώρα 19.00 με ελεύθερη είσοδο. Αφορά την πολιτισμική επίδραση του σπουδαίου δραματουργού, του οποίου το έργο υπήρξε επαναστατικό για τη θεατρική λειτουργία και τη λογοτεχνία από τον 19ο αιώνα ως σήμερα.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η διευθύντρια του Νορβηγικού Ινστιτούτου δρ. Jorunn Økland, στα Νορβηγικά με υπέρτιτλους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η Άννα Σταυρακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας του ΑΠΘ, θα παρουσιάσει την μετάφραση της Αγριόπαπιας. Ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης και διδάκτωρ Θεατρολογίας του ΑΠΘ θα μας μιλήσει για τις ελληνικές μεταφράσεις των έργων του Ίψεν, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου, με την ομιλία της για τις σκανδιναβικές χώρες την εποχή του Ίψεν.

Συντονιστές θα είναι ο επιμελητής της σειράς Κωνσταντίνος Μ. Μάστρακας, ενώ αποσπάσματα του έργου του Νορβηγού συγγραφέα θα αναγνώσει ο μεταφραστής της σειράς και ηθοποιός Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος.

Τέλος, θα προβληθεί το νορβηγικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ από το αρχείου της Πόλης του Όσλο «Χένρικ Ίψεν: Παιδικά και νεανικά χρόνια«, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους σε σκηνοθεσία του Κνουτ Άντερσεν (1978), με τη συνδρομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ