today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταγγέλει διαδικασίες παρωδία και αποχωρεί

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες-παρωδία και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

«Το ΚΚΕ, όπως έχει τονίσει, δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίστε αυτόν τον δρόμο μόνοι σας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτήν τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους.

«Αυτή είναι η ρίζα του κακού και αυτό κανένα κόμμα, πλην ΚΚΕ, δεν το λέει, δεν το αναδεικνύει, πολύ περισσότερο δεν το αμφισβητεί» σημείωσε και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει πλήρη και ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα αδικήματα, και αυτά που θεωρούνται παραγεγραμμένα, την εξέταση των ανώνυμων μαρτύρων και τη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών των σκανδάλων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίες βρίσκονται και στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη.

Όπως τόνισε, η ανάδειξη του σκανδάλου Novartis σχετίζεται με την ενόχληση των ΗΠΑ για τα κέρδη της Γερμανίας σε βάρος των δικών της εταιρειών. «Άρα, υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατέλειωτο “δούναι και λαβείν”, μεταξύ ομίλων, μεταξύ κυβερνήσεων και στο έδαφος αυτό οι μίζες, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη» υποστήριξε.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΚΚΕ είχε τονίσει πως δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία, «οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα με την περίεργη διαδικασία που αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής». «Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να δώσουμε κάλυψη σε αστείες και χρεοκοπημένες θεωρίες, ότι δήθεν για τα αντιλαϊκά μέτρα φταίει απλά και μόνο η ρεμούλα, η διαφθορά, αφήνοντας στο απυρόβλητο ένα σύστημα σάπιο, μια συνολικά διεφθαρμένη ως το μεδούλι οικονομική και κοινωνική πολιτική» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε την πορεία της επιτροπής «ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού» και εγκάλεσε την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παρελκυστική τακτική από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της επιτροπής, τακτική η οποία «διευκολύνθηκε και από τη στάση των άλλων κομμάτων». «Με πρόσχημα διάφορους αστείους νομικούς λόγους και προφάσεις, τους οποίους επαναλαμβάνει και στο πόρισμα, δεν έκανε καμία έρευνα, δείχνοντας έτσι, ότι εκείνο που τελικά την ενδιέφερε ήταν τα παιχνίδια εντυπώσεων, ο αποπροσανατολισμός, αξιοποιώντας ένα σκάνδαλο» επισήμανε και χαρακτήρισε προσχηματική την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, παρατηρώντας ότι δεν διευκολύνεται ούτε η δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά στη μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης με το κόστος να μετακυλίεται στις πλάτες των πολιτών αποτελεί τη «μισή αλήθεια», καθώς «η πλήρης αλήθεια είναι ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε τις συγκεκριμένες περικοπές, τις επέκτεινε, ενώ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον εξορθολογισμό, ετοιμάζει νέο χτύπημα στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη».

«Ανεξάρτητα τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων, η κατεύθυνση και ο στόχος των μέτρων είναι η περικοπή των κρατικών-ασφαλιστικών δαπανών για φάρμακα, στην κατεύθυνση μείωσης του λεγόμενου “μη μισθολογικού κόστους”» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ότι «αυτά αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες προχώρησαν στη μείωση της δημόσιας δαπάνης, δεν το έκαναν για να πλήξουν τα μεγάλα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά για να πετύχουν τους στόχους τής δημοσιονομικής προσαρμογής και να φορτώσουν βέβαια το βάρος στους εργαζόμενους».

Είπε, επίσης, ότι μέσα από την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση ήθελε να κάνει μια κίνηση αντιπερισπασμού για την αντιλαϊκή πολιτική της, εμφανιζόμενη ως δύναμη κάθαρσης και ταυτόχρονα να διαμορφώσει και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με άλλα κόμματα, με τη ΝΔ, που κυβέρνησαν στο παρελθόν. «Προσπαθείτε να φτιάξετε θολά δίπολα του τύπου “παλιό- νέο”, “έντιμοι- διεφθαρμένοι”, για να κρύψετε ότι στις βασικές, στις στρατηγικές πολιτικές επιλογές συμπίπτετε σχεδόν απόλυτα» πρόσθεσε, λέγοντας ότι το πολιτικό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έφεραν την χρεοκοπία για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα αφήνοντας άθικτους τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους.

Αναφέρθηκε στα προνομοθετημένα μέτρα για μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου κατά πάσα πιθανότητα και των ιδιωτικοποιήσεων, , χαρακτήρισε μεγάλη απάτη τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η έξοδος στις αγορές φέρνει και το τέλος της λιτότητας και μεγαλύτερα περιθώρια για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής τονίζοντας ότι “τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο των μνημονίων, ήταν η κατεύθυνση της ΕΕ για τη θωράκιση της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που καμία βέβαια σχέση δεν έχει με το εργατικό, με το λαϊκό συµφέρον».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει «στο ξέπλυμα των πιο βρώμικων σχεδίων», σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να λύσει και το ζήτημα της ΠΓΔΜ «όχι τυχαία με ορίζοντα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη- και την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό».

«Η συμφωνία που επιδιώκετε δεν αποτελεί και πραγματική λύση […] μοναδική πραγματική εγγύηση είναι η μη ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, η προσπάθεια αποτροπής αυτής της λύσης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ουσία βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών, στη φιλία, στη συνεργασία, στη μη αλλαγή συνόρων, στην ειρήνη και ευημερία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Συνολικά, η πάλη του ελληνικού λαού, της νεολαίας του, θεωρούμε ότι πρέπει να στρέφεται και να κατευθύνεται όλο περισσότερο συνολικά ενάντια σ΄ αυτό το άθλιο σύστημα και της σαπίλας και της διαφθοράς, των ανταγωνισμών, της αναρχίας της παραγωγής, της ανεργίας, των οικονομικών κρίσεων, των σκανδάλων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων»

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ