today-is-a-good-day
13 C
Athens

Κάν’ το όπως ο Τσίπρας

Οι νέοι κυβερνήτες της Ιταλίας, θέλουν, μεταξύ άλλων, έξοδο από το ευρώ και «κούρεμα» του χρέους κοντά στα 250 δις. ευρώ. Ψιλοπράγματα δηλαδή. Σου λένε όμως οι Ιταλοί, που και πιο δυνατή οικονομία έχουν και πιο ισχυρό κράτος από την Ελλάδα: γιατί το έκανε ο Τσίπρας και δεν μπορούμε εμείς;
Πρώτον διότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αυτό που έκαναν ήταν μια τρύπα στο νερό, ή για να ακριβολογούμε η περίφημη διαπραγμάτευση που έκαναν το 2015 μας κόστισε σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς πάνω από 100 δις. ευρώ.
Δεύτερον, γιατί ενώ στην Ελλάδα έκαναν τους επαναστάτες – του γλυκού νερού- μόλις έκλειναν οι πόρτες στα αλησμόνητα Eurogroup της εποχής εκείνης, ήταν περίπου «ότι πείτε». Μάλιστα λέγεται ότι ειδικά ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εισηγηθεί στον Αλ. Τσίπρα να «υπογράψουν» το κατασυκοφαντημένο mail Χαρδούβελη γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπέγραφαν τρίτο μνημόνιο. Πράγμα που έγινε και μάλιστα μετά βαΐων και κλάδων και με ένα δημοψήφισμα-παρωδία.
Και τρίτον, το μόνο κούρεμα που μπορεί να πετύχουν είναι κάνα κούρεμα στις καταθέσεις των πολιτών. Κι ο Τσίπρας και η παρέα του για «κούρεμα» μιλούσαν και στο τέλος μας έφερε, μεταξύ άλλων δεινών, και… κάτι capital controls, τα οποία όλο φεύγουν κι όλο εδώ είναι. Συμπερασματικά, δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα ο Τσίπρας για να πορευτούν μ΄αυτό οι φίλοι μας οι Ιταλοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ