29.1 C
Athens

Ομιλίες Παπαγγελόπουλου και Πολάκη στη βουλή

«Αν η υπόθεση Novartis κλείσει με τη μέθοδο της παραγραφής, της αποσβεστικής προθεσμίας, τότε δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, αντί για την παραγραφή, επιλέγει την επιστροφή της δικογραφίας στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Σήμερα η ψήφος μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος που για πολλά χρόνια παρείχε ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα κόντρα σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός που επανέλαβε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός που ανέβηκε στο βήμα λίγη ώρα αφότου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για «καθεστώς Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου», είπε ότι για την υπόθεση Novartis ο ίδιος σέβεται το τεκμήριο αθωότητας και μολονότι δέχθηκε αήθεις επιθέσεις και ύβρεις, δεν θα παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τη θέση του αυτή. Σημείωσε όμως ότι «τραμπούκοι και κουτσαβάκια δεν έχουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην κοινωνία γιατί είναι γραφικές φιγούρες του περασμένου αιώνα». «Αν συνεχίσουν κάποιοι να μιλούν για σκευωρία και πολιτική δίωξη θα υποκύψω στον πειρασμό να μιλήσω δημόσια για σκευωρίες και πολιτικές διώξεις του παρελθόντος. Με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. «Είμαι από αυτούς που θεωρώ ότι οι πολιτικές διαφορές λύνονται με διάλογο στο κοινοβούλιο. Αν όμως κάποιοι συνεχίσουν να με συκοφαντούν ίσως αναγκαστώ κι εγώ να ζητήσω δικαστική προστασία, όπως δικαιούται κάθε Έλλην πολίτης» ανέφερε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στο νομικό ζήτημα, αν τα φερόμενα εγκλήματα έγιναν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή επ΄ευκαιρία αυτών, καθώς το θέμα συνδέεται με την αρμοδιότητα της Βουλής ή της ποινικής δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «γελοία τη θεωρία περί συνωμοσίας και σκευωρίας» και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν στα καθήκοντα ενός υπουργού να συμπεριλαμβάνονται και παράνομες πράξεις. «Αποτελεί προσβολή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και της κοινής λογικής. Είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι στην Ελλάδα, στα καθήκοντα του υπουργού περιλαμβάνεται και το λάδωμα» είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και αναρωτήθηκε μήπως η «πρεμούρα» κάποιων για εκλογές οφείλεται στην αγωνία κάποιων να διατηρηθεί η επαίσχυντη ασυλία που τους παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και στην προσπάθεια τους να μην αποκαλυφθούν οι παράνομες πράξεις τους. Στο κλίμα αυτό, τόνισε ότι η απόφαση που λαμβάνει σήμερα η Βουλή, είναι το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

«Εάν ασπαστούμε το σκεπτικό της ΝΔ, το σκάνδαλο Novartis παραγράφεται, μπαίνει στο αρχείο. Αν υιοθετήσουμε το πόρισμα της πλειοψηφίας, το σκάνδαλο θα ερευνηθεί. Όλα τα άλλα είναι νομικές φιοριτούρες, σερβιρισμένα με μπόλικη υποκρισία. Ας τολμήσουμε να ερμηνευτεί ορθά το άρθρο 86 του Συντάγματος και στο άμεσο μέλλον να αναθεωρηθεί ώστε να αναθεωρηθεί μια μακρά περίοδος ντροπής του πολιτικού συστήματος» είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος σημειώνοντας ότι πόρισμα της πλειοψηφίας για τη Novartis, θεμελιώνει με αρτιότητα την αναρμοδιότητα της Βουλής και συνακόλουθα την αρμοδιότητα της δικαιοσύνης για περαιτέρω διερεύνηση. «Συνεπώς αν το πόρισμα αυτό υιοθετηθεί, εξασφαλίζει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης η οποία διαφορετικά θα οδηγήσει σε ατιμωρησία όσους εγκλημάτησαν σε βάρος του ελληνικού λαού και της υγείας» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε όμως και στον πρωθυπουργό. «Πριν 40 χρόνια η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έγινε δεκτή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος. Σήμερα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, επιστρέφει πάλι στην ΕΕ και πάλι ως ισότιμος εταίρος» είπε ο o αναπληρωτής υπουργός.

«Το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα» τόνισε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

«Ο κ. Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του έφτιαξαν έναν νόμο που να σας καθαρίζει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στον χώρο της υγείας» τόνισε ο κ. Πολάκης και χαρακτήρισε «εμετικό» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επετέθη επίσης με δριμύτητα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, στις χρηματοδοτήσεις «ανύπαρκτων», όπως είπε, sites μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Harvard Project.

«Δεν σε κατηγορούν ότι γράφτηκες στο Harvard, αλλά ότι υλοποίησες το Harvard Project και τις επιθυμίες της Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ