today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Το «Δωμάτιο Βροχής», μόνιμα στα ΗΑΕ

Από το 2012, το «Δωμάτιο Βροχής» έχει κάνει μούσκεμα το Los Angeles County Museum of Art, το YUZ Museum στη Σαγκάη, το MoMA στη Νέα Υόρκη και το Barbican στο Λονδίνο. Η πλανόδια εγκατάσταση βρήκε πλέον μόνιμο «σπίτι»: στο Sharjah Art Foundation, στο πάρκο al Majarrah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο «Δωμάτιο» πέφτει μια συνεχής βροχή κάθε που κινείται ένας επισκέπτης του δωματίου. Η βροχή σταματά και ξαναρχίζει όπου και όποτε κινείται ο επισκέπτης. Ο επισκέπτης που εκτίθεται ευάλωτος στη βροχή, γίνεται μούσκεμα, ακινητοποιείται, κινείται, μένει ήρεμος, «ανακυκλώνεται».

Πίσω από το «Δωμάτιο» είναι η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Random International», που ίδρυσαν το 2005 οι Χάνες Κοχ και Φλόριαν Όρτκρας. Σήμερα, δουλεύουν μαζί με ομάδες που έχουν συγκροτηθεί γύρω από τα στούντιό τους σε Λονδίνο και Βερολίνο.

Στην εγκατάστασή τους «Δωμάτιο Βροχής» χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο και επεξεργασμένο νερό για να δημιουργήσουν αυτό το ονειρικό εφέ.

«Ο κόσμος μπαίνει στην αρχή διστακτικά. Είτε το ξέρεις είτε όχι, κάθε μέρα παίζεις τον ρόλο και του κοινού και του περφόρμερ. Σ’ αυτή την εγκατάσταση, αρέσει στους επισκέπτες να πειραματίζονται, να παίζουν μαζί της, να σπρώχνουν τα όριά της και να δουν αν θα γίνουν μούσκεμα» λέει ο Χάνες Κοχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ