today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η ΝΔ θα καταργήσει τον “Κλεισθένη” του Σκουρλέτη

«Το σχέδιο νόμου που έφερε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προς συζήτηση, αποτελεί απορρύθμιση για την αυτοδιοίκηση, δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση ως ΝΔ και δηλώνουμε ότι μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα το αλλάξουμε» δήλωσε από την Κοζάνη, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανοικτή εκδήλωση του κόμματος με θέμα τις αλλαγές του Καλλικράτη και τις προτάσεις της ΝΔ. Μιλώντας ενώπιον αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ αλλά και δημάρχων της ΠΕ Κοζάνης ο κ. Αυγενάκης, αναφέρθηκε στις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου από το σύνολο των αυτοδιοοικητικών στελεχών της χώρας δηλώνοντας ότι «το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο και δεν ανήκουν όλοι οι αντιδρώντες στην ΝΔ» υπενθύμισε στο σώμα τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ «όπου από τους 600 συνέδρους μόνο οι 16 υποστήριξαν ορισμένες πλευρές της πρότασης Σκουρλέτη ενώ όλοι οι υπόλοιποι ζήτησαν την απόσυρσή του».

«Η πρόταση που φέρνει ο κ. Σκουρλέτης δείχνει ότι δεν υπήρξε πραγματικός διάλογος με την αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, μίλησε για τα στενά χρονοδιαγράμματα σε ότι αφορά τη διαβούλευση και έκανε λόγο «για απρεπή συμπεριφορά της κυβέρνησης στο χώρο του κοινοβουλίου με αποβολή των αυτοδιοικητικών Πατούλη και Αγοραστού από τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Αναφερόμενος στα αυτοδιοικητικά στελέχη δήλωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουν συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια» επισήμανε ότι υπάρχει ωριμότητα στην κοινωνία για να διακρίνει ποιος είναι ο χρήσιμος αυτοδιοικητικός και ξεκαθάρισε ότι «ως ΝΔ είμαστε αποφασισμένοι τόσο στο α’ βαθμό όσο και στο βαθμό της αυτοδιοίκησης, την επόμενη ημέρα να λειτουργήσουμε με πνεύμα συνεργάτη, αλλά με όρους διαφάνειας καθαρότητας και συνεννόησης όπως επιβάλλεται να γίνεται στη χώρα μας».

Μίλησε για αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης με ισχυροποίηση του ρόλου της και ενίσχυση με επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους για την καλύτερη λειτουργία της. Αναφέρθηκε στην επανεξέταση της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, και τη μεταφορά ζωτικών αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι μελετάται η μεταφορά αρμοδιοτήτων, όπως των κέντρων υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Απώτερος στόχος μας», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης «είναι η απελευθέρωση της ΤΑ μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Δηλαδή, να έχουν τη δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο γραμματέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις επερχόμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, ενώ τον λόγο έλαβαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Βοσκόπουλος και αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη που είναι εκλεγμένα στους δήμους και την Περιφέρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ