today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Κοινωνικός τουρισμός: Το “δούλεμα” συνεχίζεται!

Του Σωτήρη Κούκιου

Χθες εκδόθηκε το ΦΕΚ 1687 με την Υπουργική Απόφαση της κας Αχτσιόγλου που εγκαινιάζει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού για τα έτη 2018 και 2019 ύψους 10 εκ ευρώ με κατανομή 7 εκ ευρώ στο 2018 και 3 εκ ευρώ για το έτος 2019.

Αφορά ιδιωτικούς υπαλλήλους που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας και τους άνεργους ΑμΕΑ εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ. Οι πιστώσεις θα καλυφθούν από τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ.

Οι όροι και τα κριτήρια θα οριστούν με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και θα είναι προφανώς αντίστοιχα με τα περσινά και προπέρσινα. 10.000.000 ευρώ για 150.000 άτομα (με βάση τα στοιχεία του περυσινού δελτίου τύπου του ΟΑΕΔ).

Ένας υπολογισμός φέρνει την επιδότηση (μέσω επιταγής) στα 66,67 ευρώ ανά άτομο, ενώ η απόφαση του ΟΑΕΔ πέρυσι προέβλεπε επιδότηση 10ημέρου (!!!).

Επειδή κανείς μας δεν έχει χάσει τα λογικά του και γνωρίζουμε βασικά μαθηματικά δημοτικού, με 66,67 ευρώ ανά δικαιούχο θα καταφέρουμε να στείλουμε διακοπές (μαζί με τις οικογένειες τους) άτομα ΑμΕΑ (!!!) και άνεργους που τον προηγούμενο χρόνο συμπλήρωσαν έστω και 50 μεροκάματα.

Αποτέλεσμα: δόθηκαν 2 παρατάσεις υποβολής δικαιολογητικών και ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τα ονόματα 170.000 δικαιούχων! Βέβαια το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 και έκλεισε στις 25 Απριλίου του 2018, δεν έχει ακόμη παραδώσει απολογισμό και ίσως ο ΟΑΕΔ να χρησιμοποίησε επιπλέον πόρους για να καλύψει το κόστος του (γιατί αν εμμείνουμε στον υπολογισμό της κυρίας Αχτσιόγλου και του ΟΑΕΔ η επιταγή θα πέσει κάτω των 60 ευρώ. Επίσης από τους πίνακες των δικαιούχων δεν εμφανίζεται το ποσό της κάθε επιταγής που αντιστοιχεί στον καθένα (παράξενο… όταν θα έπρεπε για την διαφάνεια του θέματος να γνωρίζουμε ότι όλοι αντιμετωπίστηκαν ισότιμα), αλλά φαίνεται ότι σύμφωνα με το Ελληνικό κράτος κάποιος μπορεί να κάνει τις διακοπές του με 60 ευρώ (και ολόκληρη την οικογένεια μαζί).

Επειδή μάλλον τα νούμερα δεν ταιριάζουν, θα καταλήξουμε στο εξής συμπέρασμα: η οι έχοντες για διακοπές παίρνουν και μια επιδότηση έστω και ελάχιστη από το κράτος, ή ότι οι περισσότεροι των δικαιούχων δεν έκαναν χρήση της επιταγής.

Πάντως ο πραγματικά μη έχων και κατέχων να καταφέρει διακοπές μέσω της “φιλάνθρωπης” διάθεσης της κυρίας Αχτσιόγλου είναι μάλλον απίθανο να φτάσει στον οποιοδήποτε προορισμό πέραν της μπανιέρας του…(αν την έχει κι αυτή πια). Τι μένει; Κανένας πηχαίος τίτλος σε φιλοκυβερνητικά site και επιχειρήματα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βουλευτών στα πρωϊνά τηλε-πάνελ, τώρα που όλοι κατανοούμε ότι μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο.

Βέβαια δεν σημειώνω την μικρή λεπτομέρεια : γιατί 7 εκ  φέτος και 3 εκ το 2019; (δεν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα; θα γίνει για λιγότερους; θα έχουν τελειώσει οι εκλογές και τα χρήματα τα χρειαζόμαστε φέτος;)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ