today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Η μπλόφα του μεταναστευτικού

*Γράφει ο Νίκος Γιαπρακάς

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, από τότε που Κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και σε Υπουργικό επίπεδο, διατείνοταν σε όλους του τόνους ότι οι μετανάστες που διαμένουν στους άτυπους – αλλά επικίνδυνους – καταυλισμούς έξω από το λιμάνι της Πάτρας, θα απομακρυνθούν σταδιακά και με την θέλησή τους και πως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει επιχείρηση – σκούπα. Μάλιστα, η αργή διαδικασία προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της Νότιας Πάτρας, που ζούσαν παρέα με το πρόβλημα. Ο Περιφερειάρχης, μαζί με κατοίκους επισκέφτηκαν τον Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι σε 20 μέρες θα κατεβεί στην πόλη για να τους ανακοινώσει τον τελικό σχεδιασμό. Και ενώ η πίεση στο λιμάνι της Πάτρας γινόταν ολοένα και πιο «εκρηκτική», οι μετανάστες ξύπνησαν με εκατοντάδες αστυνομικούς να τους έχουν περικυκλώσει. Ακολούθησαν σκηνές «Ειδομένης», με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν ξημερώματα, από τα παλιά εργοστάσια τους αλλοδαπούς, χωρίς να αντισταθεί κανείς.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, κάποιοι… ρομαντικοί αριστεροί δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι όλα όσα άκουγαν το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια καλοστημένη μπλόφα, προκειμένου να πιαστούν άπαντες στον ύπνο! Όπως πιάστηκαν ίσως και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και με πολλά άλλα. Βέβαια, οι λόγοι της απομάκρυνσης ήταν ανθρωπιστικοί, καθώς οι μετανάστες αυτοί – όντως – ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Η Πάτρα λοιπόν, καθάρισε! Αποδόθηκαν τα εύσημα στον κ. Τζαννέτο και σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή, με τα περισσότερα credits των κατοίκων πάντως να καταλήγουν στους ΑΝΕΛ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μπλόφα όμως ολοκληρώθηκε;

Από την μια πλευρά ίσως ναι, όμως όχι και από την άλλη. Γιατί, η Πάτρα το έργο το έχει ξαναζήσει. Το πρόβλημα κρύφτηκε για ακόμα μια φορά κάτω από το χαλί. 600 μετανάστες οδηγήθηκαν στην Κόρινθο και σε άλλες δομές, οι χώροι θα σφραγιστούν και όλα καλά!

Όλα; Μάλλον όχι. Γιατί, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι σε λίγο καιρό η Πάτρα και το λιμάνι της, δεν θα είναι και πάλι πόλος έλξης μεταναστών, ανθρώπων που τους εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα διακίνησης.

Όσο η Ελλάδα θα είναι μια χώρα αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών, η Πάτρα θα εξακολουθεί να είναι ο προορισμός – πέρασμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο το πρόβλημα δεν λύνεται σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το μεταναστευτικό θα είναι μια μπλόφα. Της Τουρκίας προς την Ευρώπη, της Ευρώπης προς την Ελλάδα και της Κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες.

 

*Ο Νίκος Γιαπρακάς είναι Δημοσιογράφος Ionian Channel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ