today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Επικίνδυνη άνοδος του αντιεμβολιαστικού κινήματος και στα κατοικίδια

To RSPCA, η μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιεί πως εκατομμύρια κατοικίδια απειλούνται από την άνοδο των αντιεμβολιαστικών χαπιών, που πωλούνται online.

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» αφήνουν τα κατοικίδια ζώα απροστάτευτα.

Εκατομμύρια σκύλοι και γάτες διατρέχουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν στον θάνατο, παρότι μπορεί να αποφευχθεί, από την αύξηση της χρήσης μη αποδεδειγμένων επιστημονικά “θεραπευτικών” σκευασμάτων, που πωλούνται στο διαδίκτυο προς αντικατάσταση των εμβολίων.

Η Amazon συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να αφαιρέσει διαφημίσεις για προϊόντα που προέρχονται από τη νοσούσα σάρκα νεκρών ζώων μετά από την έρευνα της Sunday Telegraph που αποκάλυψε τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς διαφημίσεων, που ισχυρίζονται ότι «ομοιοπαθητικά νοσώδη» (σκευάσματα δηλαδή) προσφέρουν ανοσία από θανατηφόρες ασθένειες.

Η RSPCA δήλωσε, ότι εξαιτίας της ανόδου στη διαδικτυακή προώθηση αυτών των αντιεμβολιαστικών ουσιών, κινδυνεύουν να υποφέρουν κατοικίδια ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες απορρίπτουν τα συμβατικά εμβόλια.

Πέρυσι έρευνα του ιδρύματος PDSA διαπίστωσε ότι το 2017 το 25% των σκύλων – περίπου 2,3 εκατομμύρια – δεν είχε υποβληθεί σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού 12% του προηγούμενου έτους.

Παρόμοια αύξηση σημειώθηκε και στις γάτες, με 35% – περίπου 3,6 εκατομμύρια – μη εμβολιασμένες το 2017, σε σύγκριση με 18% το 2016, ενώ σε κουνέλια η αναλογία μη εμβολιασμένων ζώων αυξήθηκε από 37% σε 50%.

Οι “θεραπείες”, οι οποίες τώρα πια έχουν αφαιρεθεί από την Amazon, περιλάμβαναν Herpes Combination 50g, που περιγράφεται από το site ως «ομοιοπαθητικό νοσώδες» που θα παρέχει «ανοσία» στα νεογνά εάν τα δισκία λαμβάνονται από την έγκυο μητέρα τους.

Τα σκευάσματα παράγονται από μια online εταιρεία φυτικών βοτάνων που εδράζει στη Βόρεια Ουαλία.

Τέτοια σκευάσματα παράγονται από νοσούντες ιστούς και υγρά όπως πύον, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις, αίμα και σάλιο.

Ωστόσο, η επιλογή ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε αντικατάσταση των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες όπως ο παρβοϊός σε σκύλους, όπως προειδοποίησε η RSPCA.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τον εμβολιασμό, όμως εννέα στα δέκα σκυλιά που θα προσβληθεί θα πεθάνει.

Ενώ ο ιός έρπητα μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε μια έγκυο σκύλα ή να οδηγήσει στον θάνατο όλα τα νεογνά της μέσα σε 24 ώρες.

Η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση δήλωσε ότι η αποφυγή των εμβολιασμών προκαλεί επίσης ζωονοσογόνες ασθένειες, όπως η λεπτωσφορά του σκύλου, η οποία μπορεί να είναι μολυσματική για τον άνθρωπο.

“Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό”, δήλωσε ο Danny Chambers, μέλος του Συμβουλίου της Royal College of Veterinary Surgeons.

“Για αυτές τις ασθένειες υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Η χρήση μη ρυθμισμένων και επιστημονικά αβάσιμων θεραπειών που αγοράστηκαν από την Amazon θα αφήσει το κατοικίδιο ζώο σας χωρίς προστασία και με υψηλό κίνδυνο να νοσήσει”.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικών Φαρμάκων, μια κυβερνητική υπηρεσία, είπε πως η πώληση τέτοιων προϊόντων μπορεί να είναι παράνομη, αν η προώθησή τους γίνεται με ψευδείς φαρμακευτικές αξιώσεις.

Η υπόθεση αντανακλά τα σκάνδαλα που σχετίζονται και με το αντιεμβολιαστικό κίνημα στους ανθρώπους και τα παιδιά και την αύξησή του παγκοσμίως.

Η κτηνίατρος της RSPCA, Caroline Allen, δήλωσε: “Είμαστε πολύ ανήσυχοι όταν βλέπουμε δυνητικά επικίνδυνα, αναποτελεσματικά και χωρίς άδεια φαρμακευτικά σκευάσματα να πωλούνται online και παροτρύνουμε τους ανθρώπους να καταγγέλουν τα προϊόντα αυτά στη Διεύθυνση Κτηνιατρικών Φαρμάκων”.

Τα προϊόντα παραμένουν διαθέσιμα παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης για την λήψη αυστηρών μέτρων πριν από οκτώ χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ