today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Το πρωτότυπο πείραμα του IKEA

Η Ikea ζήτησε από μαθητές να κάνουν bullying σε φυτά για 30 μέρες για να δουν αν θα μαραθούν. Παρότι δεν μιλάμε για ένα επιστημονικό πείραμα, είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη και κυρίως ιδιαιτέρως παραδειγματική.

Η γνωστή εταιρία – που εδρεύει στη Σουηδία – προσπάθησε να επισημάνει πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι το bullying ακόμη και σε ένα ταπεινό φυτό και γι’ αυτό ζήτησε από μαθητές να συμμετάσχουν σε αυτό το περίεργο πείραμα.

Οι μαθητές κατέγραψαν σε συσκευές ηχητικά μηνύματα, που στη συνέχεια αναπαρήχθησαν σε λούπα σε διαφορετικά φυτά για 30 μέρες. Στα μισά φυτά οι μαθητές είχαν αφήσει ηχητικά θετικά μηνύματα και φιλοφρονήσεις, ενώ στα άλλα μισά ακούγονταν προσβολές, κοροϊδίες και εκφοβισμοί.

Στα θετικά ακούγονταν φράσεις όπως: “Μου αρέσεις έτσι όπως είσαι” ή “Κάνεις τη διαφορά στον κόσμο”

Στα αρνητικά υπήρχαν φράσεις όπως: “Φαίνεται σάπιο” ή “Καλά, ακόμα ζωντανό είσαι;”

Όλα τα φυτά έλαβαν ακριβώς την ίδια ποσότητα ηλιακού φωτός και νερού.

Μετά από 30 μέρες τα φυτά που δέχθηκαν το bullying βρέθηκαν μαραμένα, ενώ αυτά που άκουγαν φιλοφρονήσεις παρέμειναν υγιή. Και οι μαθητές το διαπίστωσαν από κοντά.

Ο Thomas Nelson, καθηγητής στην Ακαδημία GEMS Wellington στο Ντουμπάι, ένα σχολείο που συμμετείχε στην πρωτοβουλία, δήλωσε: “Έχει αναδείξει με μαζικό τρόπο τις διάφορες μορφές bullying και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το bullying στους ανθρώπους”.

Όμως και οι κηπουροί εντυπωσιάστηκαν από τη μελέτη, καθώς θεωρείται μύθος ότι το να λες όμορφα λόγια στα φυτά τα βοηθά να μεγαλώνουν.

Το φυτό στα αριστερά δεχόταν άσχημα μηνύματα και μαράθηκε, ενώ αυτό στα δεξιά δέχθηκε φιλοφρονήσεις και παρέμεινε υγιές.

Η IKEA υποστήριξε ότι δημιούργησε αυτό το πείραμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Bullying με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και ότι η ευγένεια μας βοηθά όλους να ευδοκιμήσουμε.

Εδώ μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του πειράματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ