today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Καμπαναριό και μιναρές “αγκαλιά” στον Άγιο Νικόλαο Σπλάντζιας

Αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για την ορθόδοξη πίστη και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης.

Ο λόγος, για τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Σπλάντζιας και είναι ο μοναδικός ιερός ναός στην Ελλάδα που έχει καμπαναριό και μιναρέ που θυμίζει την πολύχρονη παρουσία των Οθωμανών στα Χανιά και την Κρήτη ενώ κατά την Ενετοκρατία ήταν καθολικό μοναστήρι.

«Είναι ένα ξεχωριστό μνημείο που αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης.

Ο ίδιος με λίγες λέξεις περιγράφει τη σημασία και τη διαχρονικότητα του.

«Αρχικά ήταν καθολικό μοναστήρι από την περίοδο των Ενετών. Μετά την τουρκοκρατία έγινε το κεντρικό τζαμί της πόλης. Αμέσως μετά ορθόδοξος ναός».

Το μνημείο που διατηρείται στο πέρασμα των χρόνων έχει τη δική του ιστορία καθώς ο ναός αναγέρθηκε γύρω στα 1320 ως καθολικό μονής από την αδελφότητα της Μονής του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών του Χάνδακα.

Έχει μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική δομή καθώς ακολουθεί τον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Στις ενετικές απεικονίσεις της μονής διακρίνεται ο ναός με το ψηλό κωδωνοστάσιο και διπλή στοά στη βόρεια πλευρά, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο το δυτικό τμήμα.

Μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Οθωμανούς, το 1645, μετατράπηκε σε τζαμί (Χιουγκάρ Τζαμισί – Τζαμί του Ηγεμόνα), προς τιμήν του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιμπραήμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ