today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η Μάρθα Λεκκάκου γράφει για την Ερμού και την επίσκεψη του Καρόλου

ΕΡMOY, H  “COMME IL FAUT” *

Της Μάρθας Λεκκάκου

Τώρα ο Κάρολος και η Καμήλα. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Εμμανουέλ και η Μπριζίτ. Στο κέντρο της Αθήνας, στην Ερμού, στον πιο πολυπερπατημένο δρόμο της Ελλάδας. Οι .. «Άγγλοι – Γάλλοι – Πορτογάλοι», – όπως λέει κι κι ο λαός –  εν μια ριπή σπάνε τα πρωτόκολλά τους, αλλάζουν τα προγράμματά τους και βρίσκονται να  βιντεοσκοπούνται στον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας για να αγοράσουν κουλούρι Θεσσαλονίκης,  λουκουμά, να βγάζουν σέλφι με περαστικούς, να πιούν φρέντο καπουτσίνο (χωρίς καλαμάκι για οικολογικούς λόγους, άλλωστε η Μ. Βρετανία είναι πρωτοπόρος σε αυτό), να χαμογελάσουν, να ανταλλάξουν χειραψίες, γοητεία και αποδοχή.

Τα χαμόγελα αμέτρητα, από όλους, διεθνείς επισκέπτες και περαστικούς. Το πλήθος συναθροίζεται και γίνεται αίφνης μια μεγάλη χαριεντίζουσα  παρέα. Οι άγνωστοι- μεταξύ τους -περαστικοί, χαμογελούν μεταξύ τους, σχολιάζουν ευκαιριακά μεταξύ τους, ανταλλάσσουν γνώμες, αστειεύονται μεταξύ τους και γενικώς διακατέχονται από μια …ευφορία, ένα συναίσθημα απροσδόκητης έκπληξης σε συνδυασμό με μπόλικη  αστική ευγένεια . Δώστε σημασία σε αυτό. Για λίγο οι περαστικοί αποκτούν ταυτόχρονα αστική ευγένεια. Καθώς μάλιστα η παρουσία του τηλεοπτικού φακού είναι εμφανής και μεγάλη, όλοι ή έστω οι περισσότεροι συμπεριφορικά «βάζουν τα καλά τους». Δηλαδή, οι περισσότεροι γίνονται comme il faut, καθωσπρέπει, καλά παιδιά δηλαδή.  Άλλωστε ποιος θέλει να βγει στα ελάχιστα δευτερόλεπτα της τηλεοπτικής καταγραφής κατσούφης, απρεπής, αποσυνάγωγος δηλαδή σε ένα σύνολο ανθρώπων που χαίρεται και χαμογελά δίπλα στον κ. Μακρόν ή τον πρίγκιπα Κάρολο; Κανείς. Ή έστω ελάχιστοι.

Η Ερμού των παπουτσιών και των κουλουριών ίσως δεν είναι μόνον ο πιο εμπορικός δρόμος της Ελλάδας. Ίσως είναι η πιο “comme il faut” διαδρομή της Ελλάδας. Παρουσία κάμερας βέβαια.

*Αν και βρετανική η επίσκεψη, ο τίτλος έχει γαλλικό άρωμα, μιας και η γαλλική γλώσσα έχει συνδράμει με 80.000 λέξεις την αγγλική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ